Nova pošast stigla je u Slavoniju: Masovna eutanazija na farmi

Foto: Nenad Opacak / CROPIX

Na Vindonovoj farmi purana u Slavonskom Kobašu, smještenoj na području općine Oriovac, došlo je do masovne eutanazije 19.325 tovnih purana zbog pojave ptičje gripe.

U proteklim danima, farmu je zahvatila epidemija visokopatogenog virusa influence ptica H5N1, što je rezultiralo neizbježnom odlukom o eutanaziji cijele populacije peradi.

‘Perad podvrgnuta eutanaziji
Cilj je bio provesti potpunu dezinfekciju osam objekata farme kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti i omogućilo ponovno pokretanje farme u što kraćem roku.

 



Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je kako je na farmi zabilježeno 100 prijavljenih uginuća, dok je preostala perad podvrgnuta eutanaziji. Još uvijek nije jasno kako je bolest ušla na farmu, budući da u neposrednom okruženju nije bilo potvrđenih slučajeva ptičje gripe ni kod divljih ptica ni kod domaće peradi. Epidemiološki izvid trenutačno je u tijeku kako bi se utvrdio izvor infekcije, piše Večernji list.

S obzirom na činjenicu da se tijekom božićnih blagdana uobičajeno konzumira oko 130.000 purica, od kojih čak 80% potječe s Vindonovih farmi, očekuje se da će ovaj incident uzrokovati značajnu ekonomsku štetu, no potrošači ne bi trebali osjetiti nestašicu.

Nije prvi slučaj
Ovo je prvi slučaj ptičje gripe u domaćoj peradi u Hrvatskoj tijekom ove godine. Prethodni slučaj zabilježen je u svibnju među divljim pticama, crvenokljunim čigrama, pronađenima uginulima na području Zagrebačke županije (jezero Siromaja), također uzrokovanim virusom H5N1.

Ministarstvo poljoprivrede naglašava da je situacija s ptičjom gripom pod kontrolom i da nema novih slučajeva, kako na nacionalnoj razini, tako i na Vindonovoj farmi.

 

 

Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te su stoga spremnik virusa i glavna opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

Komentari