Nove promjene oko umirovljenja! Od 1. siječnja mijenjaju se pravila, evo svih detalja

Foto: Damir Krajac/CROPIX

Od početka sljedeće godine žene će u mirovinu umjesto dosadašnjih 63 godine i tri mjeseca ići sa 63 godine i šest mjeseci, uz minimalno 15 godina staža.

Osim što će se mijenjati dob za odlazak u starosnu mirovinu, mijenja se i dob za prijevremenu mirovinu. Prema novim pravilima, žene će moći u prijevremenu mirovinu otići s 58 godina i šest mjeseci, uz minimalno 33 godine i šest mjeseci staža, piše portal Mirovina.hr.

Izjednačavanje dobi umirovljenja
Ove promjene su dio postupnog izjednačavanja dobi za umirovljenje žena i muškaraca, koje bi trebale stupiti na snagu do 2030. godine.

Žene će u prijelaznom razdoblju od 2020. do 2029. godine imati povoljnije uvjete za stjecanje prava na starosnu mirovinu, s postupnim povećavanjem starosne dobi. Važno je napomenuti da žene, bez obzira na dob za odlazak u starosnu mirovinu, imaju mogućnost nastavka rada i nakon ispunjenja uvjeta za mirovinu. To može rezultirati većom mirovinom i dodatkom za svaki dodatni mjesec rada, čime se potiče dulji ostanak na radnom mjestu.



Ako ste navršili 60 godina i imate 41 godinu radnog staža, imate pravo na ranije umirovljenje, bez obzira na spol.

Penalizacije za raniji odlazak
Dob za umirovljenje može se sniziti za osobe koje rade na poslovima gdje se odrađenih 12 mjeseci računa kao 14 ili više mjeseci staža moći umiroviti nekoliko godina ranije, ovisno o duljini rada na takvim poslovima.

U ovom trenutku i dalje postoji penalizacija za osobe koje ranije odu u mirovinu, iako je moguće da će u budućnosti biti ukinuta ta penalizacija. U ovom trenutku penalizacija iznosi 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu, odnosno 2,4 posto za svaku godinu prijevremenog umirovljenja, s najvišim iznosom od 12 posto za pet godina ranijeg umirovljenja.

 

Komentari