Nove tenzije! Sjeverna Koreja rasporedila vojnike pored granice nakon suspenzije vojnog sporazuma

Foto: Facebook

Sjeverna Koreja rasporedila je vojnike i teško naoružanje na stražarska mjesta pored granice s Južnom Korejom nakon suspenzije vojnog sporazuma između zemalja, objavila je novinska agencija Yonhap u ponedjeljak.

Citirajući južnokorejske vojne dužnosnike, agencija Yonhap je izvijestila kako je primijećeno da sjevernokorejski vojnici vraćaju teško naoružanje na granicu Demilitarizirane zone (DMZ) i uspostavljaju stražarske postaje koje su dvije zemlje srušile nakon sporazuma o deeskalaciji.

Sjeverna Koreja upozorila je u ponedjeljak da će nastaviti ostvarivati svoja suverena prava, uključujući lansiranje satelita, dok njezine snage navodno obnavljaju neka srušena stražarska mjesta na granici s Južnom Korejom.

Sjeverna Koreja objavila je u utorak da je uspješno poslala svoj prvi špijunski satelit u orbitu i obećala da će ih još lansirati u bliskoj budućnosti



Njezino ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je lansiranje potaknuto potrebom praćenja SAD-a i njegovih saveznika, objavila je državna agencija KCNA.

– To je legalno i samo je način ostvarivanja prava na samoobranu i to je odgovor na precizno praćenje vojnih akcija SAD-a i njegovih pratitelja, navodi KCNA u izvješću.

Južna Koreja odlučila je suspendirati dio vojnog sporazuma koji je potpisala s Pjongjangom 2018., nakon što se Sjeverna Koreja oglušila na upozorenja SAD-a i njihovih saveznika te lansirala špijunski satelit.

Južna Koreja procjenjuje da je Sjever imao oko 160 stražarskih postaja duž DMZ-a, a Jug 60. Svaka strana ih je srušila po 11 nakon vojnog sporazuma potpisanog 2018.

Yonhap je izvijestio da su teško naoružani sjevernokorejski vojnici primijećeni kako obnavljaju oštećena stražarska mjesta na nekoliko lokacija od petka, navodeći fotografije s kamera u DMZ-u.

Sjedinjene Države sazvale su za ponedjeljak neplanirani sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se raspravljalo o sjevernokorejskom lansiranju satelita.

Devet članova Vijeća sigurnosti 22. studenog priključilo se SAD-u osuđujući u izjavi sjevernokorejsko lansiranje satelita zbog korištenja tehnologije balističkih projektila, nazivajući ga kršenjem više rezolucija Vijeća sigurnosti.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje priopćilo je kako izjava samo pokazuje koliko je Vijeće sigurnosti postalo disfunkcionalno, a neke države članice slijepo slijede SAD u objavama besmislenih izjava.

Dvije stalne članice s pravom veta, Kina i Rusija, odbile su pridružiti se bilo kakvim novim sankcijama Vijeća sigurnosti protiv Pjongjanga unatoč njegovom kontinuiranom testiranju sve moćnijih balističkih projektila.

Nisu se pridružili najnovijoj izjavi danoj prošlog tjedna.

Komentari