Nove zemlje na tapeti restrikcija pri povratku u Hrvatsku, a evo i koje

Pixabay

Već su ranije uvedene dodatne epidemiološke mjere prilikom prelaska granice na teritorij Republike Hrvatske.

Sada su na popis dodane još neke države s posebnim uvjetima zbog pogoršane epidemiološke slike.

Već je od ranije uvedena obveza karantene za dolaske iz Republike Južne Afrike, Brazila, Zanzibara i Indije u trajanju od 14 dana. Ona se može skratiti na 7 dana negativnim PCR testom.

Delta-soj stigao je iz Indije, a od tada je napravio velike probleme u Europskoj uniji. Vrlo je brzo postao dominantan soj, a trenutačno je tako i u Hrvatskoj.Zbog toga su na listi zemalja za koje je obvezna karantena i dalje Republika Južna Afrika, Brazil i Zanzibar, a za osobe koje dolaze iz Indije ukida se obvezna karantena po prelasku granice, a uvodi se obveza predočenja negativnog nalaza testa na SARS-CoV-2, i to unutar 48 sati kod prelaska granice ako je riječ o brzom antigenskom testu ili unutar 72 sata ako je riječ o PCR testu, bez obzira na to je li osoba preboljela COVID-19 ili je cijepljena.

No već uzdrman hrvatski turistički sektor najviše će možda pogoditi pravila koja se dodatno uvode za Ujedinjeno Kraljevstvo, Cipar i Rusku Federaciju. Naime, zbog pogoršane epidemiološke situacije u tim zemljama za sve osobe koje iz njih dolaze u Hrvatsku zahtijeva se negativan test na SARS-CoV-2 izveden u matičnoj zemlji, bez obzira na cijepni status ili preboljenje bolesti COVID-19.

Izmjena popisa stupa na snagu u ponedjeljak 26. srpnja 2021, javlja Dnevnik.hr.

Komentari