NOVI CRO DEMOSKOP: Većina bira HDZ, Milanović najpozitivniji političar

Foto: RTL

Istraživanje CRO Demoskop je ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija Plus od 5. do 8. travnja 2022. na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2.7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Rejting stranaka
Vladajući HDZ bira najviše ispitanika, više od četvrtine (25.4 posto, a u ožujku imali 25.2 posto). Slijedi SDP koji bi biralo 17 posto ispitanika, kao i u ožujku.

Platforma Možemo proteklih je pet mjeseci bilježila pad rejtinga, sada blago raste i ostaje treća snaga s gotovo 13 posto (12.5 posto u ožujku). Most je rastao na krilima referendumskih inicijativa, ali posljednjih mjeseci rejting im pada. Sada je nešto iznad 10 posto (imali 10.6 posto u ožujku).

Značajniji pad vidljiv je kod Domovinskog pokreta koji vodi vukovarski gradonačelnik, imaju oko 5 posto (imali 6.3 posto u ožujku). Ostali su daleko; HSS niti dva posto (1.7 posto u travnju, imali 1.6 posto u ožujku), Centar još niže (1.6 posto u travnju, imali 1.4 posto u ožujku).



Slijede Fokus (1.2 posto u travnju, 1.3 posto u ožujku), pa IDS (1 posto u travnju, koliko je imao i u ožujku), a sve ostale političke stranke su ispod jedan posto. Prostor za pridobivanje birača raste: Neodlučnih u našoj zemlji je više od 17 posto!

Najpopularniji političar

Od ožujka prošle godine predsjednik Milanović je najpozitivniji političar, a na toj poziciji je i sada iako mu rejting pada. 22 posto ispitanika u travnju ga smatra najpozitivcem (23 posto u ožujku).

Rejting pada i njegovu najvećem rivalu premijeru Plenkoviću koji je na 15.5, ali i on je zadržao srebro na ovoj ljestvici (imao 16.1 posto u ožujku). Daleko od vodećeg dvojca u državi je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević s 5.5 posto (imao 4.9 posto u ožujku).

Slijedi ministar financija Zdravko Marić (u travnju na 2.8 posto, u ožujku na 2.5 posto), pa Sandra Benčić (u travnju 2 posto, u ožujku 1.9 posto), onda Marija Selak Raspudić (u travnju na 1.4 posto, u ožujku 0.5 posto), pa Božo Petrov (u travnju 1.3 posto, u ožujku 1.1 posto).

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak je na 1.1 posto (0.2 posto u ožujku). Još niže su dva SDP-ovca: Peđa Grbin (1 posto u travnju, 1.3 posto u ožujku) i Arsen Bauk (1 posto u travnju, 0.6 posto u ožujku). Nitko je tražen i u travnju, gotovo četvrtina ispitanika (23.1 posto) poručuje da je najpozitivniji političar baš nitko!

Najnegativniji političar

Vrh ljestvice drži isti duo. Prvi izbor i u travnju je premijer Plenković kojeg gotovo 28 posto smatra najnegativnijim političarom (28.5 posto u ožujku). Drugi izbor je predsjednik Republike s gotovo 18 posto (19.5 posto u ožujku).

Onda dugo, dugo nitko, pa Milorad Pupovac (3.3 posto u travnju, 3.7 posto u ožujku), a onda i ministar zdravstva Vili Beroš (2.9 posto u travnju, 0.4 posto u ožujku).

Slijedi Mario Banožić (2.8 posto u travnju, 1.2 posto u ožujku) pa Tomislav Tomašević (2.4 posto u travnju, 0.5 posto u ožujku), Zlatko Hasanbegović (1.8 posto u travnju, 2 posto u ožujku), a onda i još jedan ministar – Tomislav Ćorić koji je navodno i ponudio Plenkoviću odlazak iz vlade (1.6 posto u travnju, 1.1 posto u ožujku).

U top deset negativaca u travnju su ušli i predsjednik sabora Gordan Jandroković (1.5 posto u travnju, 1.9 posto u ožujku) i Mostov Nikola Grmoja (1.5 posto u travnju, 1.7 posto u ožujku). Znakovito, ali ovdje nema članova vlade protiv kojih se provodi istraga, ni Miloševića ni Aladrovića. Da su svi političari negativni, stav je 12 posto građana.

Ocjena vlade, sabora i Ureda predsjednika

Građani, koji političare i biraju, glavnim su institucijama dali nižu prosječnu ocjenu. Pantovčak je na dobar – tri (3.03 u ožujku), a Banski dvori i sabor na dovoljan – dva (Banski dvori 2.34 u ožujku, a sabor 2.26 u ožujku).

Gotovo 68 posto ispitanika smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru, a optimističnih je manje od 19 posto (prošlog mjeseca je 67.1 posto ispitanika smatralo da idemo u pogrešnom smjeru, a optimističnih je bilo 22 posto). Očekivano pesimističnih je najviše u redovima birača oporbe, ali i 35 posto HDZ-ovih birača smjer kretanja zemlje ocjenjuje pogrešnim.

Pri tome je ruska invazija na Ukrajinu za građane uvjerljivo najvažnija tema koja je s vrha pogurala baš sve domaće i teme i probleme.

Komentari