Novi prijepor Milanovića i Plenkovića: Tko zapovijeda vojskom u doba mira?

Podužem popisu prijepora između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića pridružilo se i pitanje zapovijedanja Hrvatskom vojskom u mirnodopskim uvjetima. Rasprava se zahuktava uoči obilježavanja akcije “Bljesak” u Okučanima.

Ministar obrane Mario Banožić objašnjava da zakon nalaže da ministar obrane izdaje odluku, a načelnik Glavnog stožera daje zapovijed, dok predsjednik na to nema pravo.

“Temeljem članka 47. Zakona o obrani definirano je pod kojim je uvjetima predsjednik Republike vrhovni zapovjednik. Sve ostalo stvar je poštivanja ustavnih odredbi i ono što smo imali kao povijesnu ulogu predsjednika RH. a sam rekao da ja nikad nisam izdavao odluku o tome gdje će zapovjednici biti, pa neću to činiti ni sada”, rekao je Banožić.

No predsjednik Milanović, kaže, usmeno je zapovjedio tko će biti s njim, a ne smije biti s izaslanstvom Vlade.



Bit će Kruljac, bit će Luka Džanko, glavni zapovjednik, to će biti moje izaslanstvo, a tko će biti s Plenkovićem ,to ne znam, ali oni neće, rekao je Milanović.

“Interesantno je da će ti svi ljudi biti s predsjednikom umjesto da budemo svi zajedno”, dodao je.

Milanović politizira Hrvatsku vojsku

“Dokaz je to da predsjednik politizira Hrvatsku vojsku”, tvrdi premijer.

“To dovoljno govori o tome koliko je ispod razine funkcije na koju je, nažalost, dobio povjerenje većinskog birača zahvaljujući gospodinu Škori i njemu sličnima”, rekao je Plenković.

Predsjednikov savjetnik Dragan Lozančić, naravno, stao je na stranu svog šefa.

“On je Vrhovni zapovjednik. U skladu s Ustavom i zakonom on donosi odluke koje donosi”, odgovorio je savjetnik predsjednika Dragan Lozančić.

“Predsjednik je već odlučio”

“Mislim da je predsjednik već odlučio da će vrh Hrvatkse vojske sudjelovati na obilježavanju tog dana i da će biti uz njega taj dan”, odgovorio je Lozančić i dodao:

“Zakon o obrani je tu jasan. Ustav je tu vrlo jasan da je predsjednik Republike vrhovni zapovjednik i odgovornost za tako nešto je njegova.”

“U slučaju Republike Hrvatske Ustav ne pravi razliku između rata i mira, nego je predsjednik (uvijek) vrhovni zapovjednik. Uz sve ove zakonske i ustavne promjene koje smo imali u 30 godina, ta rečenica je ostala ista”, dodao je.

 

Komentari