Novi ruski veleposlanik: Sa zanimanjem sam čitao biografiju dr. Franje Tuđmana, osjetio sam da trebam posjetiti njegov grob

Marko Prpic/PIXSELL

Novi ruski veleposlanik u Hrvatskoj, karijerni diplomat i bivši glasnogovornik tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko jučer je predao vjerodajnice hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću.

O tome što očekuje od svog mandata u Hrvatskoj, kako ocjenjuje odnose dviju država te o važnom dolasku ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Hrvatsku razgovarao je s Večernjim listom nakon što je položio cvijeće na grob i odao počast prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Zašto ste odmah nakon predaje vjerodajnica, kao prvi potez u mandatu, odlučili doći na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana?

Kad sam prvi put došao na Balkan, trudio sam se pročitati što više članaka i knjiga o ovoj regiji, njezinu razvoju i povijesti. Povijest Hrvatske pokazala se jako zanimljivom, razvijali ste se uz druge balkanske narode, imali različite etape povijesti, ali na kraju došli ste do neovisnosti. Sa zanimanjem sam čitao biografiju dr. Franje Tuđmana i znam da se razvijao prvo kao vojnik, a onda kao političar. Ako se dobro sjećam, bio je sudionik partizanskog pokreta. Dr. Tuđman ostavio je značajan trag u povijesti cijele regije i hrvatskog naroda. Bio je prvi predsjednik RH i to govori mnogo – hrvatski mu je narod izrazio povjerenje i u povijesti će ostati kao značajni političar i prvi predsjednik RH. I puno govori činjenica da je više puta bio izabran, ukazuje na povjerenje koje su mu ukazali građani. Zbog svega toga, osjetio sam da trebam doći na grob predsjednika Tuđmana i staviti ovu košaru s cvijećem.



Sada ste u Hrvatskoj gdje su odnosi dugo vremena bili gotovo nepostojeći. Kakvim ih ocjenjujete sada?

Hrvatsku sam i ranije posjetio nekoliko puta, kao član službenog izaslanstva, ali i kao turist na vašem prekrasnim odredištima. Mislim da se naši politički odnosi razvijaju u dobrom smjeru, imamo puno uzajamnog poštovanja i dobar potencijal za razvoj.

Koji vam je cilja mandata, na čemu ćete inzistirati?

U mojim planovima stoji da ćemo razvijati odnose u političkoj sferi, u gospodarstvu i u kulturi. Politički kontakti ovise o gospodarstvenim kontaktima i mreži. U tom smislu mislim da imamo prostor za razvoj između poduzetnika.

Zovu vas Putinov buldožer. Hoćete li biti žestoki u Hrvatskoj?

Sa zanimanjem sam pročitao članak u kojem su me tako nazvali i nisam se uvrijedio. Nikada nisam radio u građevinarstvu da bi me nazvali buldožerom. Buldožer mora čistiti smeće koje je ostalo nakon građenja, a ja ne vidim nikakvo smeće u našim odnosima. Kao što sam rekao, vidim samo prostor za suradnju. Buldožeri neka stoje u dvorištu autora članka i čekaju.

Uskoro u Zagreb dolazi ruski ministar poslova Sergej Lavrov, što jest značajna posjeta budući da nije bio od 2004.?

Program neće biti tako kratak. Lavrov dolazi 26. listopada, imat će nekoliko privatnih sastanaka i priprema se za razgovore sljedećeg dana. U programu je predviđeno sastanak s predsjednikom RH, premijerom, ministrom vanjskih poslova s kojima će razgovarati o bilateralnoj suradnji. Mi, kao djelatnici veleposlanstva, posebno smo zainteresirani za novu zgradu veleposlanstva koju će Lavrov otvoriti.

Je li dolazak Lavrova možda najava dolaska i predsjednika Vladimira Putina?

Nemam pravo komentirati vanjskopolitičke posjete mog predsjednika, za to odgovara njegov glasnogovornik. Možda će tu temu razmatrati tijekom posjeta Lavrova Hrvatskoj, možda čak bude nešto na konferenciji za medije. No kontakti na visokoj razini između naših država se nastavljaju, rekao je Nesterenko za Večernji.

Komentari