Novi šok za Boyse u Grčkoj: Proširene su optužbe, evo za što ih se još tereti

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX.

Grčki odvjetnik Vassilis Karkazis koji zastupa jednog od zagrebačkih navijača u grčkim zatvorima u utorak je iznio nove detalje slučaja te je time šokirao javnost. Naime, hrvatskim navijačima u Grčkoj sudit će se zbog urote.

“Postupci su vrlo složeni za sve uključene strane, uključujući i sudove, jer postoji veliki broj optuženih, a veliki broj njih nalazi se u istražnom zatvoru u raznim pritvorskim centrima u Grčkoj. Osim toga, vrlo velika količina dokaza i jezična barijera čine situaciju još kompliciranijom, npr. sve podatke na mobitelima ispisane na hrvatskom jeziku potrebno je prethodno prevesti na grčki jezik”, rekao je Karkazis.

“U zahtjevu za puštanje iz pritvora objasnili smo da je naš branjenik samo s trojicom prijatelja putovao na trening svoje nogometne momčadi te da nije za ništa kriv osim što se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme. Riječ je i o društveno vrlo angažiranom mladiću koji je nogometni entuzijast, ali nikako nije za bilo kakav oblik nasilja. Ne može se dovesti u vezu s bilo kakvim posjedovanjem oružja ili eksploziva ili uporabom nasilja, zbog čega smo, uz besprijekoran životopis i činjenicu da je za očekivati vrlo dugu istragu, zatražili njegovo puštanje na slobodu”, otkrio je grčki odvjetnik za Večernji list.

Za što ih se zasad tereti?
S obzirom da još uvijek nisu poznati detalji tih optužbi čini se kako se ovo odnosi na sve osobe uhićene u ovom slučaju.



Obranu dodatno otežavaju odredbe zakona o počinjenju prekršaja u kontekstu sportskih natjecanja. Posebno treba napomenuti da u ovakvim kaznenim postupcima svaki dokaz zajedničkog organiziranog ponašanja može ići na štetu optuženika, objasnio je Karkazis i naveo popis djela za koje se BBB-i sada terete:

  • Zločinačka organizacija: kazna zatvora od pet do 10 godina i novčana kazna.
    Eksplozija (izazivanje opasnosti za ljude: kazna zatvora od pet godina do 10 godina, a budući da se dogodila na sportskom terenu, može doseći najviše 15 godina.
  • Opskrba i posjedovanje eksploziva u sportskim objektima: kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina i novčana kazna.
  • Nasilje na sportskim događajima: zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina i novčana kazna.
  • Opasna tjelesna ozljeda u okruženju športskih priredbi: kazna zatvora od 10 dana do tri godine, a zbog toga što se dogodila na mjestu priredbe može doseći najviše pet godina.
    Podsjećamo, u ponedjeljak je pred suca istrage u Ateni dovedeno 38 Bad Blue Boysa, u utorak još 44. Nakon četiri mjeseca, koliko su proveli u grčkim zatvorima, počelo je novo ispitivanje i to u izmijenjenim okolnostima jer je istraga pokazala da na nožu kojim je ubijen AEK-ov navijač u sukobima u kolovozu nije pronađen DNK nijednog od njih.

Komentari