NOVI SUKOB NA GRANICI DVIJU NUKLEARNIH SILA Indija i Kina međusobno se optužuju za pucnjavu i prelazak granice

Twitter

Indija i Kina međusobno se optužuju za pucanje u zrak u novom sukobu na granici, u još jednoj eskalaciji vojnih napetosti između dvije nuklearne sile. 

Stotine kineskih i indijskih vojnika u neposrednoj je blizini razmješteno duž granice nakon okršaja u lipnju u kojoj je ubijeno 20 indijskih vojnika.

Obje strane poštovale su protokol o izbjegavanju korištenja vatrenog oružja na osjetljivoj i nejasnoj granici, ali je unatoč tome bilo žrtvi.

Vojnici Narodnooslobodilačke armije Kine (PLA) pokušali su se u ponedjeljak navečer približiti indijskim vojnicima na Liniji stvarne kontrole (LAC), de facto granici u regiji Ladakh, priopćila je indijska vojska.



“Kad su ih indijski vojnici odvratili, vojnici PLA ispalili su nekoliko pucnjeva u zrak u pokušaju zastrašivanja vlastitih snaga”, navodi indijska vojska i dodaje da je Indija bila suzdržana.

“Ni u jednom trenutku indijska vojska nije prešla LAC niti je upotrijebila ikakva agresivna sredstva”, dodaju u priopćenju.

Kina optužuje Indiju da su njezini vojnici protuzakonito prešli neformalnu granicu kroz južnu obalu Pangong jezera, gdje napetosti jačaju već više od tjedan dana i da su indijski vojnici prvi zapucali.

“Indijski vojnici drsko su pucali vatrenim oružjem ispred kineskih graničara koji su im se približili zbog pregovora, a graničari su onda bili prisiljeni poduzeti protumjere kako bi stabilizirali situaciju”, rekao je Zhang Shuili, predstavnik zapovjedništva PLA-e.

Vojni zapovjednici i diplomati održali su nekoliko rundi pregovora od srpnja kako bi se smanjile napetosti, ali bez većeg napretka.

Indija i Kina ratovale su zbog granice 1962. i zajednički polažu pravo na tisuće četvornih kilometara teritorija koji se protežu od pustinja Ladakh na zapadu do šuma planinskih zaravni na istoku.

Komentari