Novi trend među umirovljenicima, odlučuju se za odlazak iz Hrvatske: Ovdje žive puno bolje

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Hrvatski umirovljenici u svojoj zasluženoj mirovini ne proživljavaju idilu.

Danas nije ni malo lako biti umirovljenik. Penzije su mnogima premale i ne prate poskupljenja koja nas neugodno iznenađuju iz mjeseca u mjesec, a čini se da se situacija neće tako skoro popraviti, a neki čak i rade poslove na pola radnog vremena kako bi si osigurali egzistenciju.

U takvim novonastalim okolnostima, nekim je umirovljenicima palo na pamet da se presele u susjednu Bosnu i Hercegovinu te da u tamošnjim domovima za starije provedu svoje posljednje godine.

Kristijan Bakić, direktor Doma za starije ‘Rezidencija Bakić’, kaže da im dolazi sve više ljudi iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Danske i drugih zemalja koji se opredjeljuju za dugoročni boravak u Gradiški, objasnio je za Nezavisne novine.



Duje Klaric/Cropix

Računica je jednostavna

“Računica je jednostavna. Kod nas, u našoj državi, a svakako u domu, cijene su neusporedivo manje, a uvjeti identični, čak i bolji nego u europskim državama. Naš dom je nekoliko stotina metara od granice, što je također pogodnost koja ide u prilog našim stanarima”, rekao je Bakić.

U njegovu su se rezidenciju smjestio i par Opačić iz Zagreba. Štefanija i Uroš koji imaju 80 godina i istaknuli su kako je u Gradiški sve jeftinije nego u Zagrebu. “Imamo mnogo manje obaveza pa možemo reći da nam je i bolje i jednostavnije, višestruko jeftinije nego u stanu u Zagrebu, gdje smo proveli više od pola vijeka”, rekla je Štefanija.

“Posjećujemo kulturne programe, sportske događaje, šećemo pored Save, uživamo u ljepoti ovog grada gdje nam je sve blisko. U Gradišci nema nesnošljivih gužvi kao u Zagrebu i drugim velikim gradovima”, pričaju dalje Opačići.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

‘Ovdje je povoljnije živjeti’

S njom se slaže i Paša Šibić koja je pedeset godina živjela u Rijeci. “Sve je kako treba, uvjeti su dobri, ali, što je najvažnije, ovdje je jeftinije nego u Rijeci. U tom gradu imam kuću, ali računica mi govori da je ovdje, za sada, povoljnije živjeti”, zaključila je Paša.

Podsjetimo, u mnogim gradovima diljem Hrvatske raste uskrsnica, a neki su gradovi već objavili koliko će dati umirovljenicima. Neki će tako dobiti i više od 150 eura, a uvjet je ponegdje da mirovina može iznositi i do 1.000 eura. Više od stotinu gradova i općina već je objavilo koliko će uskrsnica iznositi, a uskrsnice svim hrvatskim umirovljenicima stižu i od Vlade. Donosimo vam popis gradova i novčanih iznosa koji će udijeliti umirovljenicima.

Iz HZZO-a upozoravaju građane: Ponavljaju se pokušaji prevare, posebno na udaru umirovljenici

Bakar

Grad Bakar ove je godine povećao iznos uskrsnica, ali i cenzuse. Pravo na 100 eura imaju umirovljenici koji primaju mirovinu do 200 eura i osobe starije od 65 godina koje ne ostvaruju mirovinu. Uskrsnica od 60 eura bit će isplaćena umirovljenicima koji primaju mirovinu od 200,01 do 450 eura, a u iznosu od 50 eura umirovljenicima s mirovinom od 450,01 do 600 eura.

Beli Manastir

Uskrsnice će biti isplaćene umirovljenicima s mjesečnim iznosom mirovine od 398,16 eura i manje u iznosu od 35 eura. Isplata će biti od 11. do 22. ožujka na tekući račun ili osobnom podjelom.

Belišće

Umirovljenici s mirovinom do 300 eura dobit će 50 eura uskrsnice, piše Mirovina.hr.

Biograd na moru

Ovisno o iznosi mirovine, umirovljenici koji žive u Biogradu na moru dobit će 50 do 150 eura, dok će žene s navršenih 60 godina i muškarci s navršenih 65 godina koji nisu ostvarili pravo na mirovinu te nisu u radnom odnosu niti obavljaju samostalnu djelatnost, dobit će uskrsnice od 100 eura. Nezaposlenim osobama koje su najmanje šest mjeseci u evidenciji, isplaćivat će se uskrsnice u iznosu od 135 eura. Djeci s posebnim potrebama isplatit će se iznos od 400 eura.

Bjelovar

Bjelovarski gradonačelnik odlučio je da će umirovljenicima s nižim primanjima isplatiti ove godine uskrsnice. Cenzuse je postavio jako čudno, jer je za uskrsnicu od 100 eura uvjet da mirovina ne prelazi 70 eura, piše mirovina.hr. Po 50 eura dobit će oni s mirovinom od 70 do 200 eura, a po 30 eura umirovljenici s mirovinom od 200 do 340 eura.

Crikvenica

Umirovljenicima će ove godine prvi put biti isplaćene uskrsnice u iznosu od 50 do 100 eura. Korisnici mirovine i nacionalne naknade kojima prihod ne prelazi 350 eura dobit će uskrsnicu od 100 eura, oni s mirovinom između 350 i 400 eura uskrsnicu od 75 eura, a korisnici između 400 eura i 450 eura iznos od 50 eura.

Čakovec

Cenzusi i sami iznosi veći su nego lani. Korisnici nacionalne naknade za starije osobe i osobe s invaliditetom četvrtog stupnja dobit će 80 eura. Na isti iznos od 80 eura pravo imaju čakovečki umirovljenici čija ukupna primanja ne prelaze 265,99 eura. Umirovljenici s primanjima od 266 do 375,99 eura dobit će 50 eura.

Donji Miholjac

Od 50 do 80 eura dobit će umirovljenici i korisnici nacionalne naknade za starije osobe. Po 80 eura ide korisnicima nacionalne naknade i umirovljenicima s mirovinom do 150 eura. Iznos od 60 eura dobit će umirovljenici s mirovinom od 150,01 eura do 250 eura, a po 50 eura uskrsnice namijenjeno je umirovljenicima s mirovinom od 250,01 eura do 300 eura.

Dugo Selo

Grad Dugo Selo isti iznos novčane pomoći za Uskrs daje i korisnicima zajamčene minimalne naknade, osobne invalidnine te doplatka za pomoć i njegu te korisnicima nacionalne naknade za starije osobe. Uskrsnice od 50 eura, a koje su lani iznosile 40 eura, dobit će dugoselski umirovljenici čije mirovine ne prelaze iznos od 450 eura.

Đurđevac

Đurđevački umirovljenici i socijalno ugroženi građani i ove će godine dobiti uskrsnice od 50 eura. U đurđevačkoj Gradskoj upravi navode kako se već sada mogu javiti građani stariji od 60 godina te korisnici prava na invalidsku mirovinu bez obzira na godine života, a koji imaju prihode 400 eura mjesečno.

Ivanić Grad

Umirovljenici s mirovinom do 400 eura dobit će po 30 eura uskrsnice, kao i korisnici nacionalne naknade za starije osobe.

Karlovac

Grad Karlovac isplatit će uskrsnice korisnicima Socijalnog programa, među kojima su u najvećem broju umirovljenici. Iznosit će od 80 do 120 eura po kućanstvu, ovisno o broju članova kućanstva.

Kastav

Pozivaju se umirovljenici koji imaju mirovinu nižu od 380 eura, stariji od 65 godina bez primanja, umirovljenici koji jedini ostvaruju prihod u obitelji i imaju mirovinu nižu od 420 eura te oni koji ostvaruju pravo na inozemnu mirovinu nižu od 380 eura. Jednokratna naknada iznosi 50 eura i bit će isplaćena u gotovini.

Koprivnica

Koprivnički umirovljenici koji primaju mirovine manje od 400 eura svoj će uskršnji budžet podebljati za dodatnih 50 eura.

Krapina

Umirovljenici, čija mirovina ne prelazi 200 eura, dobit će uskrsnicu u iznosu od 60 eura, a oni čija je mirovina između 200 i 340 eura, dobit će 40 eura. Uskrsnice će tijekom ožujka biti isplaćene putem Hrvatske pošte, koja će ih raznositi na kućne adrese.

Komentari