Novinar dobio četiri mjeseca uvjetno zbog neovlaštenog snimanja HDZ-ovca

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Novinar Ivan Žada u listopadu 2018. godine je nazvao saborskog zastupnika Josipa Đakića nakon što su mu prijatelji javili da je njegov sin Ivan u virovitičkom kafiću Boom prijetio da će Žadi polomiti vrat i vući ga za kosu jer piše negativno o njegovu ocu.

Novinar Žada osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora od četiri mjeseca, a proglašen je krivim zbog kaznenog djela protiv privatnosti neovlaštenim snimanjem i prisluškivanjem Josipa Đikića.

Žadin kazneni progon pokrenulo je Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici, a prvotnu presudu Općinskpog suda u Virovitici sad je potvrdio i Županijski sud u Varaždinu.

“Priznajem: uspjeli su me ušutkati, narednih godinu dana moram jako paziti što ću raditi… Naravno da ćemo ovaj slučaj gurati i na Ustavni sud, ali moj svakodnevni posao istraživačkog novinara odvijat će se s tim mačem nad glavom”, navodi Žada.



Iz presude se može iščitati da je oštećenik Đakić kao svjedok rekao da ga je 15. listopada 2018. između 16 i 17 sati nazvao Žada na privatni broj mobitela u vezi sa sinom Ivanom.

Rekao mu je kako je čuo u kafiću da mu sin prijeti, na što mu je Đakić rekao da ne želi o tome razgovarati, da je njegov sin punoljetan, zna čitati i pisati, da “odje..”, te prekinuo razgovor, piše Jutarnji list.

“Želio sam mu kazati da urazumi sina. Prijetnje su mi izrečene zbog pisanja o Josipu Đakiću i zato sam ga nazvao. Nazvao sam ga kao novinar. Ako sin saborskog zastupnika prijeti novinaru koji je o tom zastupniku pisao, to je svakako javni interes”, navodi.

“Zastupnik obavlja javnu službu i već po Zakonu o medijima ne može zahtijevati istu razinu privatnosti kao i obični građani. Pritom je sudu neosporno da sin prijeti novinaru zbog njegovih tekstova o ocu kao javnoj osobi”, rekao je Emil Havkić, odvjetnik specijaliziran za medijsko pravo.

Ako je sin “branio” oca kao zastupnika, to se ne može tretirati kao obiteljska stvar, navodi Havkić te je naglasio kako ova presuda ima preusko tumačenje i javnog interesa koji u ovom slučaju preteže nad privatnošću.

Komentari