Novinari ostali ispred vojarne: MORH pozvao medije u Našice, Milanović odlučio drukčije

morh.hr

U ponedjeljak bi se mogao dogoditi novi sukob u odnosima predsjednik Zoran Milanović – Ministarstvo obrane. Za isti događaj poslali su pozive s dvije različite upute za medije. Novinari su ostali pred vojarnom.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske je za ponedjeljak na ispraćaj hrvatskih vojnika u misiju na Kosovu pozvao i medije, prenosi Dnevnik.hr.

Radi se o svečanom ispraćaju 36. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo koji će se održati u vojarni “132. brigade Hrvatske vojske” u Našicama. U područje operacije upućuje se 130 pripadnika Hrvatske vojske među kojima se nalazi šest žena.

Najava istog događanja stigla je potom iz Ureda predsjednika Republike, uz napomenu da nije predviđen ulazak novinara u vojarnu. Javnost će, pišu, o svemu izvijestiti priopćenjem s fotografijama. Naknadno su objasnili da je Predsjednik tako odlučio nakon razgovora s časnicima i vojnicima.



Poručuju kako je sve organizirano kako bi se Vrhovnom zapovjedniku, ministru obrane i zapovjednicima pokazala spremnost za misiju i da se tako važan događaj za vojsku ne može i neće iskorištavati za bilo čije dnevno-političke svrhe. Na Pantovčaku kažu da po protokolu govori – samo Predsjednik.

Ovo je prvi put da dvije institucije šalju različite informacije prema medijima, a za sada je nepoznato hoće li vojna policija na ulazu u vojarnu pustiti novinare u vojarnu ili neće. Pred vojskom je bio vrlo zahtjevan odabir koga poslušati – Ministarstvo obrane ili Ured predsjednika.

Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić izvjestila je da novinari nisu pušteni u našićku vojarnu u vrijeme koje je bilo navedeno za dolazak u pozivu MORH-a te da su im na ulazu rekli da mediji ne mogu ući.

 

Komentari