Novotny: Prodajom gradskih nekretnina od 18 milijardi kuna može se obnoviti infrastruktura

Foto: Screenshot

Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je gradsko zaduživanje od 300 milijuna eura koje na kraju nije iskorišteno za sanaciju infrastrukture.

Grad Zagreb se 2007. na londonskoj burzi zadužio za čak 300 milijuna eura, a zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet danas je upozorio kako je taj novac, “uz pomoć kojeg se trebalo sanirati vodoopskrbnu, kanalizacijsku i plinsku mrežu netrago nestao”.

“Sad je valjda svima jasno da Zagreb ima veliku potrebu za obnovom komunalne infrastrukture. Za obnovom vodovoda, odvodnje i drugih sastavnica. Nije se na tome radilo desetljećima. Kao što treba obnoviti i donjogradsku četvrt koja je stradala u potresu. Potreban je veliki novac, deseci milijardi kuna da bi se to obnovilo, a vjerojatno i godine”, rekao je Novotny u Novom danu N1.

‘Zagreb raspolaže s nekretninama u vrijednosti 18 milijardi kuna’

Kaže da je novac iz 2007. upotrebljen u raznim smjerovima.



“Kupovale su se nekretnine, Grad je bogat imovinom, trošilo se, znamo da gradske firme posluju na ivici minusa, prošle godine i u minusu, trošilo se i na plaće… Gradom se dva desetljeća loše upravljalo, novac je doslovce curio na sve strane.

Potreban je jedan potpuno novi koncept upravljanja infrastrukturom. I prometna sturktura je u iznimno lošem stanju. Poduzeća i Grad se stalno zadužuju, razina duga nije smanjena. Grad raspolaže s preko 18 milijardi kuna nekretnina po knjigovodstvenim vrijednostima, uopće nije jasno zašto se ne bi prodale i otplatio dug te počela rekonstrukcija gradske komunalne infrastrukture. To je ograman zahvat koji će trajati, ali ga treba započeti”, rekao je Novotny.

Komentari