‘OBARAT ĆEMO SVE LETJELICE’ Srbijanski ministar otkrio odakle su došli dronovi zbog kojih je Vučić podignuo MIG-ove

Foto: Twitter

Nakon panike u Srbiji u utorak zbog bespilotnih letjelica koje su uočene u srpskom zračnom prostoru, što je natjeralo srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da podigne MIG-ove i izda naredbu za praćenje i napad, u srijedu je ministar obrane Srbije Miloš Vučević kazao da srpski MIG 29 avioni koji su jučer podignuti “nisu patrolirali zbog dronova, već su vršili redovnu kontrolu neba”.

Gostujući na RTS-u, ministar nije želio otkriti čiji su to bili dronovi, ali je naveo da dolaze s teritorija Kosova i Metohije.

“Uočeno je više letjelica, bilo je različitih kretanja, neke su ulazile u centralnu Srbiju, neke su se kretale administrativnom linijom, nije bio u pitanju jedan nalet i dolazile su iz najmanje dva pravca”, precizirao je ministar.

‘Ukoliko se to ponovi, obarat ćemo sve letjelice’
On je istaknuo i da iz Prištine dolazi velik broj netočnih naslova, da se Vojska Srbije koncentrira na administrativnoj liniji, da ulazi u KZS suprotno odredbama sporazuma.



“Vjerojatno netko putem špijunaže bespilotnim letjelicama želi doći do podataka. Ako uočimo još neki dron, bit će eliminiran ili pod našom kontrolom”, zaključio je on.

Premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila je da su strani dronovi nadlijetali srpske kasarne te je rekla da je to pitanje sigurnosti Srba na KiM.

“Točno je, bespilotne letjelice su snimale jedan položaj u Kopnenoj zoni sigurnosti i dvije kasarne. O tome me je obavijestio predsjednik Republike i dao naredbu da se pojača zračna zaštita, što je sada stalno stanje stvari. Ukoliko se to ponovi, obarat ćemo sve letjelice. Ne bih davala više informacija, predsjednik će više reći o tome, kao i ministar obrane Miloš Vučević”, rekla je Brnabić.

Brnabić: ‘Kurti je ideološki fanatik’
Dodala je i kako će Srbija nastaviti čuvati mir i sigurnost te da imaju “nasuprot ljude koji se ne ponašaju racionalno”.

“Srbi na KiM teško da imaju bilo kakvo razumijevanje za sve što se događa, i predsjednik Vučić i mi u Vladi pokušavamo ipak utjecati da situacija ne eskalira. Je li Kurti čeka konačni sporazum? Ja ne znam što on čeka, on je ideološki fanatik, ja se ne mogu poistovjetiti s njim.

Ali ako čekaju finalni sporazum, ja opet kažem da se moramo vratiti na prvi sporazum, Briselski sporazum. Mene ne zanima je li on protivnik ili nije, taj sporazum je potpisan prije njega, ako on misli da privremene institucije imaju neku težinu, on mora to primijeniti”, rekla je premijerka Srbije.

Kurti: ‘To je samo izgovor za povećanje trupa srpske vojske oko granice s Kosovom’
Međutim, s Kosova druga priča.

Naime, ministar obrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj izjavio je da bespilotne letjelice koje su primijećene nad područjem Raške nisu došle s teritorija Kosova.

On je na Facebooku ocijenio da takve tvrdnje predstavljaju “samo izgovor za povećanje broja trupa srpske vojske oko granice s Kosovom i sredstvo za širenje panike među građanima”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak navečer i da su avioni MIG Vojske Srbije podignuti nakon što su bespilotne letjelice snimale aktivnosti u Kopnenoj zoni sigurnosti. Ona je objasnila da je nalog dao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kao vrhovni zapovjednik i da je taj nalog sada trajan.

“Ako se ovakve stvari budu ponavljale, mi ćemo srušiti te letjelice, što bi napravila svaka zemlja”, rekla je Brnabić za RTS, ne navodeći odakle su dronovi doletjeli.

Komentari