Obilježava se 14. obljetnica stradanja vatrogasaca na Kornatu

Foto: JVP Šibenik

Obilježava se 14. obljetnica 12 poginulih vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog u gašenju požara na otoku Kornatu. Preživio je samo vatrogasac Frano Lučić iz Tisnog. 

Poginuli su Dino Klarić, Ivan Marinović, Marinko Knežević, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Hrvoje Strikoman, Ante Juričev Mikulin, Ivica Crvelin, Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Josip Lučić i Marko Stančić.

Unatoč istragama i suđenjima još uvijek nisu posve rasvijetljene okolnosti u kojima se tragedija dogodila. Prema službenoj teoriji uzrok tragedije je takozvani eruptivni požar. Međutim dio javnosti kao i obitelji stradalih nisu prihvatili takvo objašnjenje te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina.

U tragediji je došlo do niza propusta. Vatrogasci koji su išli gasiti taj požar nisu mogli ni zamisliti što će ih snaći jer su išli gasiti požar na području gdje je prevladavao samo goli kamen i nešto niskog raslinja. Nije bilo kuća, nikakvog naselja, tako da taj požar nisu doživljavali kao neku prijetnju.



Na gašenje je poslan i maloljetni Marko Stančić, a neki od preminulih vatrogasaca nikad nisu prošli obuku za helikopterski desant.

Helikopter je imao problema pri spuštanju i, kako je svjedočio Lučić, iskrcao ih je tek iz trećeg pokušaja. Tzv. ‘kruška’ s vodom bila im je predaleko, krenuli su uz klanac prema kruški, teško se krećući po oštrom kamenjaru. Odjednom ih je zapljusnula vrućina i čuo se huk vatre koja je gutala sve pred sobom. Nesretni vatrogasci satima su čekali pomoć, piše N1.

“U svim vatrogasnim postrojbama JVP, DVD i IVP dana 30. kolovoza 2021. u 15:25 sati upaliti sirene u trajanju od 60 sekundi, za vrijeme zvučnih signala postrojiti se i odati počast stradalim kolegama, upaliti svijeće”, izdao je zapovijed glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, objavio je HVZ.

Komentari