Obilježena 30. obljetnica Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

Foto: MORH/ T. Brandt

U gradu Varaždinu obilježena je 30. godišnjica oslobođenja tog grada kao i Dan branitelja Varaždinske županije.

Na obilježavanju su sudjelovali predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović, državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Damir Habijan, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, obitelji poginulih branitelja, branitelja grada Varaždina i brojni drugi.

Središnja svečanost održana je na Kapucinskom trgu gdje su najviša državna izaslanstva, predstavnici Grada i Varaždinske županije i obitelji poginulih položila vijence i odala počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Pripadnicima ratnih postrojbi te brojnim okupljenim Varaždincima čestitke je u ime predsjednika Vlade i ministra obrane uputio državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop podsjetivši na povijesne dane kada je oslobođenjem varaždinskih vojarni zaplijenjena golema količina naoružanja.



“Budimo ponosni na te dane u kojima smo stvarali povijest. U potpunosti smo povijesnu zadaću pomažući osvojenim naoružanjem sve krajeve ranjene hrvatske države”, rekao je Jakop dodavši kako su postrojbe iz ovog kraja sudjelovale u obrani i oslobađanju na svim hrvatskim ratištima.

“Naša trajna zadaća je ne zaboraviti početke i nastaviti izgrađivati Hrvatsku i ovaj prelijepi kraj. Vjerujem u našega čovjeka. Onoga koji je znao osloboditi svoj Varaždin koji se znao suočiti sa zlom diljem napadnute Hrvatske. Onoga koji je znao razviti hrvatski barjak u Kninu”, zaključio je Jakop.

Foto: MORH/ T. Brandt

Čestitajući 30. obljetnicu izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Damir Habijan podsjetio je na 175 poginulih i nestalih branitelja varaždinskog kraja istaknuvši kako žrtva poginulih nema cijenu te kako je nikada ne smijemo zaboraviti.

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije održan je mimohod vojnih i policijskih postrojbi varaždinskog kraja koje su sudjelovale u Domovinskom ratu te izložba naoružanja i vojne tehnike Hrvatske vojske, policije i vatrogasaca.

Otkriven je spomenik 37-orici poginulih, među kojima je i pet nestalih policajaca varaždinske PU. Održan je i znanstveno-stručni skup pod nazivom “30. obljetnica oslobođenja Varaždina – ukupni značaj za domovinski rat” te druge kulturne i sportske aktivnosti u organizaciji Udruge veterana 7. gardijske brigade, Udruge pripadnika 104. brigade i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Hrvatska vojska došla je u posjed sedam puta više oružja nego što ga je dotad imala

Na današnji dan prije 30 godina dogodila se velika pobjeda i prekretnica u Domovinskom ratu. U Varaždinu je bio smješten 32. korpus JNA koji je raspolagao velikim količinama ratne tehnike, streljiva i goriva, a ovdje je bila smještena i jedna od najelitnijih oklopno-mehaniziranih postrojbi bivše vojske.

U vojarnama se nalazilo i oteto oružje hrvatske Teritorijalne obrane. Zauzimanjem vojnog skladišta na Banjščini, vojarne „Jelkovečke žrtve“, te naposlijetku i zapovjedništva varaždinskog garnizona 22. rujna 1991., vojnici JNA predali su se i napustili Varaždin, a Hrvatska vojska došla je u posjed sedam puta više oružja nego što ga je dotad imala.

Komentari