Obiteljski liječnici poslali upozorenje Berošu: Umjesto stimulacije, nova radna opterećenja

Zeljko Puhovski/Cropix

Izvršni odbor Koordinacije hrvatske obiteljske medicine u priopćenju upozorava da s najnovijim Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji se trenutno nalazi u saborskoj proceduri, njegovi autori ministar i Ministarstvo zdravstva obiteljsku medicinu vode u propast.

“Navedeni zakonski prijedlozi ni na koji način neće pomoći da se stanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, posebice obiteljskoj medicini, stabilizira i popravi. Upravo suprotno, ovaj će Zakon potaknuti daljnju devastaciju struke obiteljske medicine”, kažu iz KoHOM-a.

“Umjesto stimulacije, nova radna opterećenja”
“U zakonskom prijedlogu nije uveden ni jedan stimulativni element za obiteljsku medicinu, nego nova radna opterećenja iako je KoHOM, u ime struke, u e-savjetovanju dao konkretne prijedloge koji nisu uvaženi. Umjesto da učine sve da se spasi struka obiteljske medicine, autori zakona probleme rješavaju kratkoročno – popunjavanjem rupa.

Zato će zahvaljujući najnovijem zakonskom prijedlogu obiteljska medicina i dalje ostati neatraktivna mladim liječnicima, a kako i ne bi kad se zna da su obiteljski doktori administrativno preopterećeni, imaju najniže liječničke plaće u sustavu liječničkih plaća, loše uvjete rada, nedostatno ulaganje u specijalizacije i edukacije”, poručuju.



Nedostaje 300 obiteljskih liječnika
Koordinacija hrvatske obiteljske medicine – KoHOM višekratno je apelirala na ministra zdravstva i zdravstvenu administraciju da ozbiljno shvati situaciju u obiteljskoj medicini. U ovom trenutku u Hrvatskoj već nedostaje 300 obiteljskih liječnika.

“U idućih 5 godina ostat ćemo bez 35 posto liječnika, a u idućih 10 godina bez 50 posto liječnika obiteljske medicine što će dovesti do toga da će 2 milijuna pacijenata ostati bez svojeg temeljnog liječnika. To će dovesti do urušavanja sustava javnog zdravstva.

U prilog tome idu podaci da se zadnjih dvadeset godina broj obiteljskih doktora smanjio za deset posto, dok je broj bolničkih doktora porastao za 50 posto. Istodobno radno opterećenje u ordinacijama obiteljske medicine poraslo je za 220 posto. Zato je KoHOM neugodno zatečen odlukom ministra zdravstva i zdravstvene administracije da potpuno ignoriraju probleme koji se nagomilavaju u obiteljskoj medicini, a na koje KoHOM godinama upozorava”, kažu iz KoHOM-a.

“Zbog sustavnog uništavanja struke obiteljske medicine, administrativnog i preopterećivanja obiteljskih doktora poslovima koji nisu njihovi, već sada Hrvatska ima slabe pokazatelje i loše ishode liječenja za pojedine bolesti.

Obiteljska medicina, zahvaljujući lošim politikama je bila korak do propasti, a bojimo se da će je ovaj zakonski prijedlog, ukoliko se usvoji u ovakvom obliku, u potpunosti uništiti. Usprkos pompoznim frazama ministra zdravstva o namjeri jačanja primarne zdravstvene zaštite, ništa konkretno nije napravio u tom cilju”, zaključuju obiteljski liječnici, prenosi Index.hr

 

Komentari