Objavljen popis najtraženijih bjegunaca u EU, na njemu su i dva Hrvata

Foto: Guliver

Europska mreža timova za aktivno traganje za bjeguncima (ENFAST) pokrenula je kampanju za najtraženijim bjeguncima u Europskoj uniji 2023., a na novom popisu traženih kriminalaca nalaze se i dvojica hrvatskih državljana, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Cilj ovogodišnje kampanje koju podupire Europol je povećati svijest javnosti o bjeguncima koji se traže zbog teških kaznenih djela. Na novom popisu traženih kriminalaca objavljeno je više od pedeset bjegunaca povezanih s najtežim nedjelima poput ubojstava, trgovanja ljudima, oružanih pljački i kibernetičkog kriminala, a na popisu su se našli i hrvatski državljani Davor Čizmok (43) i Tomislav Drmić (30).

Ravnateljstvo policije ističe da se za Čizmokom traga radi dva kaznena djela teškog ubojstva, a za Drmićem zbog zločinačkog udruživanja, počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Čizmok je u veljači ove godine osuđen na 34 godine zatvora zbog teškog ubojstva Pere Martića i njegove prijateljice Jadranke Modrić u nekadašnjem osječkom hotelu Turist 2004. godine, ali se nije pojavio na izricanju presude.



Drmić, bjegunac od hrvatskog pravosuđa koji se dovodi u vezu s trgovinom drogom i oružjem, pobjegao je u travnju ove godine i iz Bosne i Hercegovine. Prema pisanju medija, nestao je sa svoje sarajevske adrese kada su bosanskohercegovački policajci došli po njega kako bi ga izručili Hrvatskoj.

ENFAST i Europol pozvali su građane EU da u sklopu ovogodišnje akcije posjete Europolovu mrežnu stranicu najtraženijih bjegunaca i pregledaju slike bjegunaca kako bi vidjeli prepoznali li ikoga od njih. Tema ovogodišnje kampanje je omogućiti građanima da se uključe u priču putem anonimne dojave te da i sami postanu superheroji.

Pojašnjavajući kako funkcionira Europolova mrežna stranica, Ravnateljstvo policije navodi da anonimnu dojavu zaprima ENFAST, europska mreža policajaca iz nacionalnih timova za traženje bjegunaca koja može odmah djelovati kako bi locirali i uhitili bjegunce.

Ravnateljstvo policije navodi da je objava ENFAST-ovog popisa najtraženijih bjegunaca u EU pokrenuta 2016. te je od tada objavljeno 408 profila bjegunaca, od kojih je njih 146 uhićeno. U policiji ističu da je 50 uhićenja bilo izravna posljedica objave bjegunaca na mrežnoj stranici, kao i da je od pokretanja prošlogodišnje kampanje uspješno riješen 21 slučaj.

Komentari