Objavljena imena kandidata koji su u utrci za novog ravnatelja DORH-a

Foto: Ranko Suvar / Cropix

Državnoodvjetničko vijeće je, nastavno na objavljeni javni poziv za podnošenje prijava za imenovanje na dužnost Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, zaprimilo četiri prijave.

Prijavili su se Nikša Wagner, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu, odvjetnik Mladen Dragičević, trenutni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić.

Državnoodvjetničko vijeće će na 25. sjednici zakazanoj za 9. siječnja utvrditi pravodobnost i potpunost prijava.

Pravodobne i potpune prijave kandidata koji ispunjavaju opće i posebne uvjete za imenovanje za Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Državnoodvjetničko vijeće će dostaviti Vladi Republike Hrvatske.



– Vlada će nakon procedure odabrati jednog od kandidata ili kandidatkinja i uputiti ih u proceduru u Sabor, prvo će biti rasprava na odboru, a nakon toga ćemo i plenarno to raspraviti, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović komentirao je samo četiri pristigle prijave na javni poziv za novog glavnog državnog odvjetnika.

– Otkuda tako slab interes za tako važnu državnu funkciju? Jer su te institucije u velikoj mjeri ili reducirane u svojim ovlastima i to nije dobar način i dobar put da se zaštite ljudska prava i da se vladavina prava u RH zaštiti, rekao je Davorko Vidović.

Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom) smatra da Hrvatska mora promijeniti način izbora čelne osobe DORH-a. Ona bi se, umjesto natpolovične, trebala birati dvotrećinskom većinom saborskih zastupnika.

– Niti premijer i njegova vlada iz koje je otišlo poprilično puno ministara baš zbog korupcijskih afera koje bi trebao istraživati novi državni odvjetnik nema legitimitet da predloži kandidata za takvu funkciju, ističe Orešković.

Komentari