Objavljena nova vojna rang lista, Srbija slavi: Evo kako stoji Hrvatska

Foto: Hina

U turbulentna vremena globalnih previranja te nestabilnosti diljem svijeta, jedna od krucijalnih promjena svjetskih politika postala je sve veće ulaganje u obrambene snage, vojsku i organe reda.

Što se tiče Hrvatske, ta je tema godinama problematična i dok se, s jedne strane tražilo veće ulaganje, iz lijevih krugova i civilnoga društva stizali su apeli u smanjenje rasta vojnih snaga.

Ipak, čini se kako je država odabrala smjer jer je Ministarstvo obrane najavilo da će do 2026. kupiti naoružanja, streljiva i opreme u vrijednosti od 3.8 milijardi eura, objavili su to u travnju ove godine.

Nije dobro
Ipak, zasad što se tiče omjera snaga Hrvatska i dalje ne stoji dobro.



Stranica Global Firepower svake godine objavljuje rang-listu nacionalnih oružanih snaga, od najjačih do najslabijih. Pri ocjenjivanju uzimaju se u obzir navodno faktori kao što su količina vojne opreme i vojnika svake zemlje, ali i njihova financijska situacija, logistički kapaciteti i geografski uvjeti, među ostalim. SAD ima najmoćniju vojsku na svijetu, a Hrvatska je 69. na listi.

Na temelju tih faktora generira se ocjena “Power Index”, pri čemu niža ocjena ukazuje na snažniju vojsku.

Za GFP pregled 2023. razmatra se ukupno 145 vjetskih sila, a Hrvatska se nalazi na 69. poziciji. Od susjednih zemalja najbolje kotira Srbija, koja je na 58. mjestu. Crna Gora je na 128., Bosna i Hercegovina je na 133., a Kosovo, primjerice, zauzima 134. mjesto.

Komentari