Objavljeni rezultati državne mature, 400 gimnazijalaca dobilo je negativnu ocjenu

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) objavio je u 12 sati privremene rezultate ispita Državne mature, a pristupnici se mogu žaliti do 15. srpnja. Konačni rezultati bit će objavljeni 20 srpnja. Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić izrazila je zadovoljstvo rezultatima.

Na državnoj maturi u ljetnom roku, provedenoj bez incidenata pod epidemiološkim mjerama, sudjelovalo je oko 31.000 pristupnika koji su izašli na više od 115 tisuća ispita. Ravnateljica Katavić izjavila je da je u odnosu na prošlu godinu manje padova gimnazijalaca, kao i nedovoljnih ocjena svih pristupnika.

“U odnosu na preko 1000 padova prošle godine, ove godine palo ih je nešto više od 400. To je zaista veliki uspjeh”, ocijenila je ravnateljica Katavić.

I dalje su najpopularniji ispiti matematika na osnovnoj razini, te hrvatski i engleski jezik na višoj razini, a najbolji rezultati postižu se iz stranog jezika.



Državna matura u ljetnom bloku polagala se dva bloka. U prvom ispitnom bloku, koji je održan od 8. do 24. lipnja, maturanti su polagali ispite iz hrvatskog jezika, stranog jezika, matematike te materinskih jezika nacionalnih manjina. U drugom ispitnom bloku od 25. lipnja do 3. srpnja, polagali su se izborni predmeti. Maturanti imaju rok za prigovore do 15. srpnja, a konačni rezultati bit će objavljeni 20. srpnja.

Osim u učionicama srednjih škola, matura se pisala u pet ispitnih centara – u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Slavonskom Brodu – a ispite je polagalo i više od 6000 pristupnika koji su srednju školu završili prethodnih godina te oko 900 maturanata iz Bosne i Hercegovine koji žele studirati u Hrvatskoj.

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić s ponosom je 3. srpnja zaključila da je ovogodišnja matura provedena uspješno i bez ijednog incidenta.

“Uspješno smo organizirali pripremu i provedbu ispita pod posebnim epidemiološkim mjerama, omogućili pristupnicima iz BiH prelazak granice bez nužne samoizolacije, a mnoštvo izazova i dobiveno iskustvo iznjedrilo je nova logistička i sigurnosna rješenja koje ćemo sljedeće godine uvesti kao dio redovne procedure”, izjavila je ravnateljica NCVVO-a, prenosi tportal.

Tijekom četiri tjedna provedbe državne mature, zabilježena su tri slučaja u kojima je utvrđena prisutnost koronavirusa kod maturanata, dok je 19 pristupnika i 20 nastavnika tijekom provedbe ispita završilo u samoizolaciji. Zaraženi učenici, kao i oni u samoizolaciji, maturu će polagati u jesenskom roku. Tada će maturu polagati i sedam pristupnika kojima su ispiti poništeni zbog ‘postupanja koje nije u skladu s pravilima državne mature’.

Konačna objava rezultata ovogodišnje mature bit će 20. srpnja, nakon obrade pristiglih prigovora.

PONOVNI PRIJESTUPNICI Učenicima kojima je ustanovljeno prepisivanje eseja, utvrđene nepravilnosti i na testu matematike

Komentari