Obljetnica strašnog zločina: Pod vodstvom Arkana okrutno likvidirano 20 civila, najmlađa osoba imala 17 godina

Pixabay

Pred spomenikom na groblju u Dalj Planini u Općini Erdut u nedjelju su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen-obilježja pobijenim mještanima mađarske nacionalnosti tijekom Domovinskog rata.

Komemoracija je održana u spomen na 20 Mađara iz Dalj Planine, koje su okrutno likvidirali srpski okupatori tijekom prvih godina Domovinskog rata, a počela je misom nakon koje je uslijedilo prisjećanje te polaganje vijenaca pod spomenikom na katoličkom groblju u Dalj Planini.

Riječ je o nedužnim mađarskim civilima koje su 1991. i 1992. godine pobili pripadnici Srpske dobrovoljačke garde, kojom je zapovijedao Željko Ražnatović Arkan, uz pomoć lokalnih Srba.

‘Prazne kuće posljedica su istrebljenja’
Za zločine u Erdutu i Dalj Planini, uključujući ubojstva, bezobzirno razaranje i nezakonito zatvaranje, pred ICTY-em su u lipnju 2021. godine na po 12 godina zatvora pravomoćno osuđeni Jovica Stanišić i Franko Simatović, a prije presude umrli su optuženici Goran Hadžić, Slobodan Milošević i Željko Ražnatović Arkan.



Među onima koji su odali počast žrtvama bili su zastupnik mađarske manjine u Hrvatskom saboru i predsjednik DZMH-a Róbert Jankovics, predstavnici Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku, predstavnici Općine Erdut, općinskog Vijeća mađarske nacionalne manjine i mjesnih udruga.

Ovi su ljudi ubijeni samo zbog svoje nacionalne pripadnosti, najmlađi je imao 17, a najstariji 70 godina. Napuštene kuće u ovom bogatom i prelijepom dijelu Hrvatske nisu posljedice odseljavanja, nego istrebljenja ovdašnje mađarske zajednice od srpskih zločinaca, rekao je Jankovics.

Komentari