‘OČEKIVALI SMO OSUĐUJUĆU PRESUDU’ Uskok najavio žalbu na oslobađajuću presudu Ivi Sanaderu

Goran Mehkek / CROPIX

Uskok je najavio žalbu Visokom kaznenom sudu nakon što je sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu nepravomoćno oslobodilo bivšeg premijera Ivu Sanadera optužbe za ratno profiterstvo u aferi Hypo.

”Očekivali smo osuđujuću presudu. Ne slažemo se sa sudom da u ovom predmetu nema elemenata kaznenog djela ratnog profiterstva ni da bi se nerazmjer imovinske koristi trebao gledati isključivo financijski”, kazala je je zamjenica ravnateljice Uskoka Marija Vučko.

Vučko je ponovila da je optuženi Sanader iskoristio ratno stanje kako bi sebi pribavio korist te da Uskok smatra kako je korist nerazmjerna upravo prema kriterijima koje iznosi Ustavni sud u svojoj odluci, kao i da su ostvarena sva dodatna obilježja koja su navedena kao element počinjenja kaznenog djela ratnog profiterstva.

Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković je nakon oslobađajuće presude ocijenila kako ona nije sporna niti je se može politizirati. ”Nerazmjerna korist o kojoj je sud govorio ne može biti moralna šteta ugledu Republike Hrvatske. Možda će tužiteljstvo imati više sreće na Visokom kaznenom sudu gdje ima svoje zagovaratelje”, kazala je Sloković.



Najavila je i objedinjavanje ranijih Sanaderovih presuda, ali nije htjela nagađati koliko bi još Sanader moga biti iza rešetaka.

Branitelje bivšeg premijera Čedo Prodanović je dodao da je Zakon o ratnom profiterstvu unio dosta dilema s obzirom na to da se raspravljalo o djelima koja su u zastari. ”Ovo je revolucionarno pravo što radi tužiteljstvo”, nadodao je.

Predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog sud Saša Lui je, obrazlažući presudu, istaknula da Zakon o nezastarijevanju ne precizira iznos kojim se definira nerazmjerna korist koja mora biti takva da ozbiljno ugrožava stabilnost države.

”Šteta za Republiku Hrvatsku je prije svega moralnog karaktera u vidu nepovjerenja u institucije. Takvu štetu predstavlja svaki nezakoniti postupak nekog dužnosnika, ne samo u ratno vrijeme”, kazala je Lui dodajući da je nastupila apsolutna zastara za osnovno kazneno zlouporabe položaja i ovlasti.

Sanaderu suđeno za aferu Hypo treći put
Sanader je na kraju ponovljenog suđenja još jednom ustvrdio da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod obrana koje je iznio u ranijim postupcima. Za aferu Hypo Sanaderu se sudilo treći put. Ranije je dva puta bio osuđen, a presude su srušili Ustavni i Vrhovni sud.

Tužiteljstvo Sanadera tereti da kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. od Hypo banke primio proviziju od 3,6 milijuna kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Sanader je u zatvoru od travnja 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

Sredinom listopada 2021. najviši sud je djelomično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

Najviši sud je jedinu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, potvrdio sredinom studenoga 2021.

 

Komentari