Od ponedjeljka rade trgovački centri, evo kako će to funkcionirati

Foto: Sasa Buric / CROPIX

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je detaljne preporuke za trgovačke centre koji se otvaraju u ponedjeljak.

Dokument koji je objavio HZJZ počinje općenitom preporukom da se, uz održavanje propisanog metra, unutar centra boravi što kraće te ograniči broj kupaca kako velikim brojem ljudi.

“Kako bi se poštovale epidemiološke mjere, potrebno je ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini na najviše 15 kupaca na 100 m² neto površine trgovačkog prostora unutar centra. Pritom maksimalan broj kupaca koji mogu istovremeno boraviti u centru ovisi o neto površini svih trgovina u centru (površina koja je predviđena za kretanje kupaca tj. bruto površina umanjena za površinu koju zauzimaju izlošci, police, blagajna, hladnjaci i ostala oprema trgovine). U neto površinu ne računa se površina zajedničkih hodnika i drugih prostora za kretanje kupaca unutar centra”, navodi se u uputama.

Dalje se navodi da se, ako je teško odrediti neto površinu, najveći broj kupaca koji istovremeno smiju biti u centru može izračunati tako da se bruto površina trg unutar centra podijeli s 10. Nakon što u trgovački centar uđe maksimalno dozvoljen broj kupaca, daljnji ulasci su mogući tek kad netko od kupaca izađe, tj. na jedan”.



Nije međutim navedeno kako bi šoping centri koji imaju više ulaza točno trebali kontrolirati broj ljudi koji ulaze i izlaze.

Boravak treba smanjiti na minimum, maske se preporučuju

U preporukama se navodi da se boravak u skupinama u šoping centru treba maksimalno skratiti, da se mora osigurati fizička distanca među ljudima od 1,5 metra u svim smjerovima.

Unutar trgovačkog centra također se preporučuje nošenje maske i za lice ili sličnih pokrivala za nos i usta.

Na ulaze u trgovačke centre kupcima treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku u trgovački centar.

Preporučuje se pojačana ventilacija ventilacija, povećanjem postotka vanjskog zraka koji cirkulira u sustav.

Iz zajedničkog prostora (hodnika) trgovačkog centra potrebno je ukloniti predmete i objekte namijenjene sjedenju i odmoru kupaca (stolce, klupe, stolove i sl.) kako bi hodnici služili samo za prolaz kupaca bez nepotrebnog zadržavanja.

Čišćenje i dezinfekcija

Potrebno je pojačano čistiti i dezinficirati prostorije unutar trgovačkog centra, te u tu svrhu po potrebi osigurati dodatno osoblje za čišćenje. Kvake i rukohvate na vratima te ostale površine koje kupci često dodiruju (npr. košare i kolica za kupovinu, rukohvati na stepenicama i pokretnim stepenicama, dizala) treba redovito prebrisati dezinficijensom koji ima virucidno djelovanje. Ako je moguće, organizirati čišćenje prostora centra tijekom pauze predviđene elatnika između prve i druge smjene pojedinih trgovina.

Treba osigurati i češće čišćenje i dezinfekciju sanitarnih prostora i sanitarija. Redovito provjeravati funkcionalnost sanitarija te osigurati dezinficijense, tekuće sapune i je učestalo pranje i dezinfekciju ruku.

Trgovine će morati ograničiti košare i kolica, a u trgovinama tekstilom preporučuje se prodaja bez isprobavanja od odjevnih predmeta, ako je ikako moguće. Ako je isprobavanje odjevnih predmeta nužno, nekupljena se roba mora spremiti na tri dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanj pravilo vrijedi i za odjevne predmete iz povrata. Osim toga, moguće je tretirati isprobane robe vrućom parom pomoću glačala na paru, pri čemu te odjevne predmete nije potrebno stavljati u karantenu.

Što se tiče igraonica u šoping centrima, Igraonice. Zaposlenici u igraonicama zaduženi su za održavanje čistoće prostora u skladu s preporukama HZJZ te su dužni paziti da djeca održavaju čim je moguće više propisanu udaljenost jedno od drugog. Na kraj obavezno treba očistiti i dezinficirati kao i svi rekviziti za igru.

Sve preporuke možete pogledati OVDJE.

Komentari