Odbijeni zaključci predsjednika, prihvatio one vladajuće većine

Foto: Ranko Suvar / Cropix

Sabor je glasao o zaključcima u vezi sa štrajkom u pravosuđu i plinskom aferom. Dva zaključka koje je preložio Zoran Milanović nisu prošla, a zeleno svjetlo nisu dobili ni dodatni oporbeni zaključci. No zato su dovoljan broj ruku dobili zaključci vladajućih – da Vlada poduzima sve potrebne mjere oko sudbene vlasti i HEP-a i da sazivanje izvanrednog zasjedanja nije bilo potrebno. A to je naišlo na žestoku reakciju oporbe.

Dva zaključka koje je preložio Zoran Milanović nisu prošla, a zeleno svjetlo nisu dobili ni dodatni oporbeni zaključci. No zato su dovoljan broj ruku dobili zaključci koje je predložila vladajuća većina. A to je da Vlada poduzima sve potrebne mjere oko sudbene vlasti i oko HEP-a. U tom zaključku stoji i da sazivanje izvanrednog zasjedanja nije bilo potrebno i da je predsjednik Milanović obezvrijedio ovlasti koje mu daje Ustav, javio je za Dnevnik u podne.

A to je naišlo na žestoku reakciju oporbe, koja se okupila nakon glasanja na saborskim stubama kako bi izrazila nezadovoljstvo.

Sabor je odbio prijedlog oporbe vezano za plinsku aferu i prihvatio zaključak vladajućih prema kojemu Vlada poduzima sve potrebne mjere za utvrđivanje okolnosti u provedbi Uredbe o uklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.



Predsjednik Zoran Milanović predložio je zaključak kojima bi Sabor obvezao Vladu da odmah, a najduže u roku od 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije. Oporba je tražila da Vlada u roku od tri dana razriješi uprave HEP-a, HERA-e, HROTE-a i državnog tajnika za energetiku Ivu Milatića.

Komentari