Odbor jednoglasno podržao Kundida, general zavapio: ‘Ne šaljite hrvatske sinove u Ukrajinu’

Damjan Tadic/Cropix

Saborski Odbor za obranu danas je jednoglasno podržao prijedlog o imenovanju generala Tihomira Kundida za načelnika Glavnog stožera OS RH. Podsjetimo, Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku i prijedlog kandidature generala Kundida. Na sjednicu Odbora došao je i ministar obrane Ivan Anušić.

Nakon saborskog Odbora upućuje se prijedlog Vladi, koji ona zatim šalje predsjedniku RH Zoranu Milanoviću koji donosi odluku, a nakon toga slijedi tehnička procedura primopredaje dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH između admirala Roberta Hranja i generala Kundida.

Ministar Anušić uvodno je obrazložio prijedlog Vlade. “U skladu sa Zakonom o obrani, na čelu Glavnog stožera je načelnik, propisana je procedura za imenovanje i razrješenje, imenuje ga predsjednik RH na prijedlog Vlade, nakon mišljenja Odbora za obranu Sabora. Imenuje se na razdoblje od četiri godine i ne može biti ponovno imenovan. Hranj je imenovan 1. ožujka 2020. Vlada je jučer utvrdila prijedlog za njegovo razrješenje zbog isteka mandata i prijedlog za imenovanjem Kundida. On je s nama ovdje, istaknuo bih da je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, sudionik je Domovinskog rata, odlikovan i pohvaljen”, rekao je ministar.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Sačić: Ne šaljite hrvatskog sina u Ukrajinu

Zatim je otvorena rasprava, a prvi je na redu bio general Željko Sačić (Hrvatski suverenisti). “U ime Suverenista zahvaljujem admiralu Hranju na službi, nalazio se između čekića i nakovnja, predsjednika RH Milanovića i ministra Banožića. Podržavamo prijedlog i ponosni smo da je jedan pripadnik s takvim ratnim putem, hrvatski hrabri sokol koji je branio Domovinu, došao u priliku da danas brani interese hrvatskog naroda. Nemojte podlijeći prijetnjama da hrvatskog sina šaljete u Ukrajinu, a da to nije u skladu s poveljom NATO-a”, rekao je Sačić.



Josip Đakić (HDZ) zaželio je Kundidu puno uspjeha u obnašanju dužnosti. Vanjski član odbora Igor Tabak izrazio je želju da Kundid za Hrvatsku ratnu mornaricu uspije napraviti još više.

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Obratio se Kundid: Ovo je plan za razvoj vojske

Kundid je zatim odgovorio na pitanje kako planira razvoj Hrvatske vojske. “Postoji vizija kako unaprijediti Hrvatsku vojsku, modernizacija i opremanje je prioritet. Što se tiče personalne revitalizacije, imamo negativna trend odlaska mladih ljudi iz HV-a, moramo to zaustaviti, poduzeli smo neke korake i došlo je do značajnog povećanja koeficijenata, posebno vojnicima”, rekao je general Tihomir Kundid.

“Sa zadovoljstvom podržavam vaše imenovanje”, kazao je Arsen Bauk iz SDP-a, a nadovezao se i Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta: “Očekujem da ćete opravdati povjerenje svih nas ovdje.”

Anušić o dogovoru oko novog ravnatelju SOA-e: ‘Razgovarali smo, mislim da je to dovoljno’

 

Komentari