Odluka o zakonitosti vještačenja u slučaju “veliki Agrokor” bit će donesena iduću srijedu

Foto: Damir Krajac/Cropix

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijet će u srijedu, 29. ožujka odluku je li financijsko vještačenje Ismeta Kamala zakonit ili nezakonit dokaz, nakon čega bi trebala uslijediti i odluka o osnovanosti optužnice u slučaju “veliki Agrokor”, doznaje se na sudu.

Nakon odluke optužnog vijeća o zakonitosti vještačenja financijskog vještaka Ismeta Kamala, nezadovoljna strana ima pravo žalbe Visokom kaznenom sudu, koji je već jednom prihvatio žalbe obrane i vratio Županijskom sudu to vještačenje na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna iz koncerna Agrokor.

Vještak Kamal je u srijedu nastavio svjedočiti nakon što je prošlog mjeseca pred optužnim vijećem zagrebačkog Županijskog suda nekoliko sati govorio o svojem nalazu na kojem se temelji optužnica.

Kamal je u veljači ispitan pred optužnim vijećem kao svjedok, a ne kao stručnjak poljskog KPMG-a koji je potpisao knjigovodstveno-financijsko-revizorski nalaz kojeg branitelji okrivljenika smatraju nezakonitim.



Prvookrivljeni u aferi veliki Agrokor i nekadašnji vlasnik tog koncerna Ivica Todorić prekinuo je prvo ispitivanje Kamala, održano početkom studenoga prošle godine, zatraživši izuzeće svih nadležnih sudaca i tužitelja, no zahtjev bivšeg vlasnika Agrokora je odbijen.

Odvjetnici optuženih u aferi Agrokor duže vrijeme tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu koštao 8,6 milijuna kuna, nezakonit, jer ga je umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021. godine.

Komentari