Određen jednomjesečni istražni zatvor Dijani Vican i Anti Stanišiću

Ilustracija

Dijani Vican iz Zadra te Anti Stanišiću iz Zagreba, uhićenima jučer zbog sumnje na trgovanje utjecajem i davanje mita na nagovor bivše državne tajnice Josipe Rimac, danas Pleslić, određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Odlučio je tako sudac istrage na ročištu na Županijskom sudu u Zagrebu.

U tih mjesec dana USKOK planira ispitati deset svjedoka. Obrana najavljuje žalbu.

Istražitelji sumnjaju da je Josipa Rimac, sada Pleslić od rektorice Sveučilišta u Zadru Dijane Vican tražila da ne naplati bankovno jamstvo od 1,45 milijuna kuna od građevinskog poduzetnika Ante Stanišića nakon što je on odustao od posla na njihovu objektu. Zauzvrat nije plaćala režije u njegovoj zgradi u kojoj je stanovala, čime je pribavila korist od oko 27.000 kuna. Stanišić joj je opremio i vikendicu u Vodicama robom vrijednom malo više od 20.000 kuna.

O slučaju je u središnjem Dnevniku HTV-a izvijestio novinar HRT-a, Eugen Husak.



Bivša HDZ-ova državna tajnica Josipa Rimac danas Pleslić ne mora u istražni zatvor, ali i dalje ostaje prvoosumnjičena u ovoj aferi. Istražni zatvor za nju nije zatražen jer više nije na funkciji pa ne postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela niti utjecaja na svjedoke, rekao je.

No, tu sreću nisu imali drugo i treće osumnjičeni, bivša bivša zadarska rektorica Dijana Vican te zagrebački građevinski poduzetnik Ante Stanišić. Oni u zatvor moraju zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. USKOK je najavio da ih treba ispitati još desetero. Obrana se sve mu tome protivi. Najavljuju žalbu jer smatraju da nema opasnosti za svjedoke u kaznenom djelu od prije 4 godine u kojem istražitelji već posjeduju sve jasne dokaze – mailove, telefonske razgovore i sms poruke, dodao je.

Uskok je danas otkrio da je Josipa Rimac osim u Zadru pokušala građevinaru Stanišiću pomoći i da dobije od HŽ infrastrukture posao u Osijeku iako tamo nije prošao na natječaju, javio je Husak.

Izjave nakon određivanja istražnog zatvora

– Sud je objavio odluku da je određen istražni zatvor protiv dvojice okrivljenika u ovom predmetu zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Riječ je o deset svjedoka koje ćemo ispitati tijekom istrage o ovom predmetu. Istražni zatvor traje mjesec dana, rekao je Vedran Libl, zamjenik glavne ravnateljice USKOK-a.

– Za moju branjenicu postoji točno šest svjedoka. Na nju se odnosi jedan dio inkriminacije iz točke 1a danas napisanog rješenja o provođenju istrage. A to je da je povukla stavljeni zahtjev za naplatu garancije od nekih 1.450.000 kuna. Dakle, nešto manje od 200.000 eura i da je time pričinila štetu sveučilištu, a da je pribavila takvu korist upravo u tom iznosu četvrtoj okrivljenoj pravnoj osobi koja se na taj način okoristila, izjavio je Veljko Miljević, odvjetnik Dijane Vican.

Ranije danas:

Pokrenuta istraga protiv Josipe Pleslić, Ante Stanišića i Dijane Vican

Nakon što su jučer u USKOK-ovoj akciji u Zadru i Zagrebu zbog sumnje na koruptivna kaznena djela uhićene bivša rektorica zadarskog sveučilišta Dijana Vican i direktor građevinske tvrtke Ante Stanišić, priopćenjem se ranije danas oglasio Uskok. Navode da su donijeli rješenje o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana i jednog trgovačkog društva.

O zahtjevu tužiteljstva odlučuje Županijski sud u Zagrebu

Za u ponedjeljak uhićene Vican i Stanišića tužiteljstvo je zatražilo i određivanje istražnog zatvora dok se bivša političarka brani sa slobode. O zahtjevu tužiteljstva za određivanje istražnog zatvora odlučivat će sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Uskok je ne otkrivajući identitete izvijestio da ih sumnjiči za trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti, a istragom je obuhvaćena i Stanišićeva tvrtka.

Tužiteljstvo navodi da je Josipa Pleslić, koristeći utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru kao i svoj položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, dogovorila sa Stanišićem da će poduzimati sve potrebne radnje kako bi osigurala da državna i javna tijela te državne tvrtke u poslovanju sa Stanišićevom tvrtkom postupaju njemu u prilog.

On je bivšoj političarki zauzvrat omogućio da bez plaćanja režijskih troškova koristi stan u Zagrebu u vlasništvu njegove tvrtke te joj besplatno nabavio i ugradio opremu za obiteljsku kuću u Vodicama, čime se Rimac, prema tvrdnjama tužiteljstva, okoristila za oko 50.000 kuna.

Komentari