ODRŽAN Prosvjed protiv poskupljenja i kaosa sa smećem

U Zagrebu se, u utorak održao prosvjed Prosvjed protiv poskupljenja i kaosa sa smećem koji su organizirale Zelena akcija / FoE Croatia, Udruga eko Zagreb i UZOR – Udruga za zaštitu okoliša Resnik.

Prosvjed je započeo u 17:30 sati ispred Gradske uprave Grada Zagreba (Trg Stjepana Radića 1) s ciljem da se glasno poruči gradonačelniku Bandiću – DOSTA JE!

Prosvjed je potaknut, kako kažu “alarmantnim stanjem u načinu prikupljanja otpada te predloženim izmjenama gradske Odluke o prikupljanju i naplati, koja predlaže novi model naplate po kojem će se računi sastojati od fiksnog (obaveznog) i varijabilnog (volumen spremnika i broj odvoza) dijela”.

Udruge na društvenim mrežama navode kako godinama upozoravaju na kaotičan sustav nekontroliranih kanti po ulicama, neredovit odvoz te nepravednu naplatu (u kojoj nije bitno koliko tko smeća proizvodi).



Podsjećamo, nedavno je predsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik Tomislav Stojak kritizirao Gradsku uprava koja, navodi, “pokušava opravdati planirano drastično poskupljenje odvoza otpada bez logičnih objašnjenja”.

U vezi fiksnog dijela cijene, pitao se zašto svima ista cijena od 68,57 kuna, odnosno kako jedan samac ili umirovljenici u manjem stanju mogu proizvesti istu količinu otpada kao i višečlana obitelj u većem stanu ili kući?

“Uostalom, bilo bi lijepo čuti logično objašnjenje kako su uspjeli doći do cijene od 68,57 kuna”, rekao je HNS-ov gradski zastupnik.

Komentari