Održana komemoracija za Zvonimira Šeparovića: “Bio je istinski domoljub, velikan”

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Komemoracija za bivšeg dekana zagrebačkog Pravnog fakulteta i ministra Zvonimira Šeparovića održana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, gdje su se od njega oprostili čelnici zagrebačkog Sveučilišta i Pravnog fakulteta kao i ministarstava pravosuđa te vanjskih i europskih poslova.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras kazao je da je komemoracija za Zvonimira Šeparovića državna, ali prije svega sveučilišna te je naglasio da je Sveučilište u Zagrebu ”bila i ostala Šeparovićeva prva ljubav”.

”Zahvaljujući velikanu kao što je bio Šeparović, Sveučilište u Zagrebu ostaje uzdanica hrvatskog naroda i hrvatske države. Čim je završio njegov rektorski mandat, Šeparović se stavio na raspolaganje hrvatskom društvu, državi i diplomaciji koja je bila tek u povojima. Svojim znanjem i hrabrošću Šeparović je značajno pomogao u međunarodnom priznanju Republike Hrvatske i njezinom kasnijem priključenju Europskoj uniji”, rekao je Boras.

Dekan zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivan Koprić je podsjetio na bogatu Šeparovićevu biografiju i njegov znanstveni doprinos pravnim znanostima, posebice viktimologiji koja izučava žrtve, istražuje uzroke, način postanka i procese mehanizama viktimizacije.



”Profesor Šeparović je puno napravio za priznavanje pravne pozicije žrtava kaznenih djela, a promovirao je teme koje su ponekad bile izvan fokusa javnosti, poput prometnih delikata, nasilja u obitelji, AIDS-u, odnosu liječnika prema određenim medicinskim zahvatima i društvenoj patologiji”, rekao je Koprić.

Istinski domoljub koji se zauzimao za one čiji se glas nije čuo
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica naglasio je da se Hrvatska, opraštajući se od profesora Šeparovića, oprašta od uglednog pravnika, znanstvenika i političara.

”Šeparović se u svojem radu i životu uvijek zauzimao za one čiji se glas nije čuo. Bio je istinski domoljub koji je u ključnim trenucima stvaranja naše države na raspolaganje stavio svoje znanje, neprestano radeći da Republika Hrvatska postane ravnopravna članica međunarodne zajednice”, istaknuo je Malenica.

Malenica je dodao da će Šeparović ostati upamćen kao doajen viktimologije, humanitarac i i istinski zagovornik prava žrtava, pri čemu je bio nekoliko koraka ispred europskog i domaćeg zakonodavstva.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman naglasio je da se Šeparovićev odlazak obilježava u mjesecu u kojem se obilježava 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Ministar pravosuđa, vanjskih poslova i prvi veleposlanik pri UN
”Profesor Šeparović je kao ministar vanjskih poslova obišao veliki dio svijeta uvjeravajući dužnosnike drugih zemalja u potrebu pomaganja Hrvatskoj pogođenoj agresijom Jugoslavenske armije te potrebu za njezinim međunarodnim priznanjem”, zaključio je Grlić Radman.

Zvonimir Šeparović, pravnik i nekadašnji ministar, umro je 31. siječnja u Zagrebu u 94. godini.

Radio je u pravosuđu, a na Pravnom fakultetu u Zagrebu postao je profesor kaznenoga prava i kriminologije (1961.-1998.) i dekan (1985.-1987.). Također je bio rektor Zagrebačkoga sveučilišta od 1989. do 1991., a titula profesor emeritus dodijeljena mu je 1998.

Šeparović je ministarsku funkciju obnašao dva puta – bio je ministar vanjskih poslova od 1991. do 1992. i ministar pravosuđa od 1999. do 2000. Kao ministar pravosuđa pokrenuo je tužbu Hrvatske protiv Srbije zbog genocida pred Međunarodnim sudom pravde Ujedinjenih naroda.

Također, bio je prvi veleposlanik Hrvatske pri UN-u 1992.

Šeparović je suosnivač Svjetskoga žrtvoslovnoga društva (World Society of Victimology) i bio je njegov predsjednik od 1985. do 1989. godine, te osnivač i prvi predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnoga društva (od 1990.).

Član Europske akademije znanosti i umjetnosti bio je od 1994. te glavni urednik časopisa “Viktimologija” od 1990. do 1991.

Šeparović je objavljivao radove iz područja kaznenoga prava, kriminologije, medicinskoga prava, bioetike i viktimologije.

Komentari