Održano ročište o izručenju Zorana Mamića, njegov odvjetnik: Za to nema pravne osnove

Profimedia

Fokus hrvatske javnosti danas je dijelom bio i na Sarajevu odnosno tamošnjem sudu. Tamo se danas pojavio čovjek kojeg traži hrvatsko pravosuđe. Riječ je o Zoranu Mamiću i njegovom izručenju Hrvatskoj.

Izjava Rajića

Mamić je na sud stigao u pratnji odvjetnika Zdravka Rajića koji je izjavio kako ne postoji zakonski temelj prema kojemu bi se njegovog klijenta moglo izručiti Hrvatskoj:“Danas je bilo ročište pred sucem vezano za dvije molbe RH.”

“Prva se odnosi na postupak pred Županijskim sudom u Osijeku, odnosno pred Vrhovnim sudom”, kaže Rajić objašnjavajući da se radi o kaznenom djelu koje je počinjeno prije 28. studenog 2012. godine, odnosno prije potpisivanja ugovora o međusobnom izručenju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.”

“Već po tome nema osnova za izručenje. Drugi predmet je molba za izručenje radi izvršenja kazne zatvora koja je utvrđena presudom Županijskog suda u Osijeku i potvršena na Vrhovnom sudu.”



Hoće li biti izručen Hrvatskoj?

“Glavni stav obrane je da nema osnova za izručenje s obzirom na odredbe sporazuma o međusobnom izvšenju presuda za kaznene predmete”, govori Rajić dodajući da osuđena osoba prema tome ima pravo izabrati u kojoj će državi služiti kaznu ako ima njeno državljanstvo.

Na pitanje kada će biti donesene odluke u ovim predmetima, Rajić kaže: “Nema fiksnog roka, možda 20-ak dana do mjesec. Nisu fiksni rokovi, ali očekujemo uskoro.” Ročište o izručenju Zdravka Mamića održano je 12. kolovoza, ali još uvijek nije donesena odluka.

Podsjetimo, Hrvatska je zatražila izručenje braće Mamić nakon što im je određen istražni zatvor i u trećem postupku koji se vodi protiv njih. Riječ je o istrazi zbog podmićivanja osječkih sudaca.

 

Komentari