Odvjetnica Mirele Čavajde: Ministar Vili Beroš pogrešno interpretira zakon

U slučaju Mirele Čavajde, koja u šestom mjesecu trudnoće nosi dijete s tumorom na mozgu, nije važno može li dijete preživjeti nego oštećenja s kojima će biti rođeno, ističe u petak njezina odvjetnica Vanja Jurić tvrdeći da ministar zdravstva Vili Beroš krivo interpretira zakon.

– Tema nije može li dijete potencijalno preživjeti, nego je tema hoće li se roditi, prema postojećim nalazima, s teškim fizičkim i duševnim manama, rekla je Hini odvjetnica Jurić.

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je izjavio da je u zakonu jasno navedeno kako je moguć prekid trudnoće i nakon 10. tjedna kada postoje indikacije na životnu ugroženost djeteta ili majke, te da se u tom slučaju u Hrvatskoj provodi taj zahvat. No, tvrdi Beroš, to nije slučaj kod Čavajde, čije nerođeno dijete, po prosudbi stručnjaka, ima šanse preživjeti nakon poroda.

Odvjetnica kaže da ministar govori o stvarima koje zakon, na koji se poziva, uopće ne uključuje.



– Zakon isključivo definira pravo trudnice da zatraži prekid trudnoće u situacijama kada postoje medicinski indicirani razlozi. Ti razlozi u ovom slučaju nesporno postoje budući da to potvrđuju tri različita nalaza tri zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, ističe Jurić.

Ustvrdila je također da je Beroš na današnjoj konferenciji za novinare iznio dva netočna podatka.

Trudnica nije dobila psihološku pomoć i potvrđena je progresija hidrocefalusa

– Rekao je kako je Čavajda dobila psihološku pomoć u Kliničkoj bolnici Sv. Duh, što nije istina. Njoj nije ni ponuđena psihološka pomoć, a kamoli da ju je dobila. Nije ju dobila ni u bolnici Merkur, niti u Petrovoj, gdje je također radila nalaze, kaže odvjetnica.

Demantira i Beroševe riječi da nije došlo do razvoja hidrocefalusa (vodene glave) kod ploda, na temelju čega ministar razvija tezu o potencijalnom budućem zdravlju djeteta.

– To nije točno. Bolnica za ženske bolesti i porode u Petrovoj i KB Merkur u pisanim su nalazima potvrdili progresiju hidrocefalusa, rekla je Jurić.

Najavila je da će prigovore na odluke prvostupanjskih bolničkih komisija podnijeti danas popodne.

– Mi ih prije nismo mogli podnijeti s obzirom da smo odluke bolnica dobili jučer kasno popodne, a odluku iz Petrove tek danas ujutro, tako da nama rokovi prije današnjeg dana nisu niti počeli teći, ističe odvjetnica.

Ministar Beroš dodatno je ovlastio KBC Zagreb za osnivanje drugostupanjske komisije, koja će odlučivati o prigovoru protiv odluka prvostupanjskih komisija zdravstvenih ustanova o zahtjevu za prekidom trudnoće.

U povjerenstvu će biti specijalisti za navedenu patologiju, općinski sudac i socijalni radnik, prenosi HRT.

 

Komentari