Odvjetnik Ivice Todorića: Na potezu je DORH, ovo su tri moguća scenarija

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

“Optužnica u slučaju Agrokor, kakva trenutno postoji, podignuta od strane ŽDO-a u Zagrebu, sa izdvajanjem izvješća KPMG-a kao nezakonitog dokaza, prestala je postojati. U ovom obliku ne može egzistirati jer je to izvješće KPMG-a bilo kostur optužnice. Za očekivati je da će ŽDO povući optužnicu, što je već učinio 2021. godine”, rekao je za HRT Fran Olujić, odvjetnik obitelji Todorić.

Premijer Plenković za ovakav rasplet slučaja optužuje DORH, a Olujić pritom smatra da je u pravu, no istovremeno, kako je rekao, začuđuje njegova reakcija kad kaže “da je ovakva odluka Visokog kaznenog suda štetna za postupak”.

“Svima bi trebalo biti u interesu da se postupak vodi na zakonit način i na temelju zakonitih dokaza. Opet je riječ o nedopustivom prejudiciranju predmeta koji je u ovom trenutku pred sudom”, ustvrdio je Olujić u emisiji U mreži Prvog.

DORH tvrdi kako su kaznena djela činjena kroz 12 godina poslovanja gospodarskog koncerna. Riječ je o transakcijama milijunske vrijednosti.



“Ulaziti u meritum optužnice znači ulaziti u meritum izvješća KPMG-a. Mi smo na samom početku upozoravali na sukob interesa, da je taj Ismet Kamal najprije radio za KPMG Hrvatska, i upozoravali smo na to da iz samih podataka proizlazi da izvješće nije radio KPMG Poljska, već KPMG Hrvatska za vrijeme dok radi za izvanrednu upravu i svoj rad naplaćuje 15 milijuna eura. To je u hrvatskoj sudskoj praksi dosad nezabilježeno”, kazao je odvjetnik Olujić.

“Odluka na DORH-u što će dalje”
Odluka je na DORH-u što će dalje. Olujić smatra da bi najrazboritije bilo kada bi se “resetirali u ovom predmetu” odnosno “kada bi dobro odvagnuli što jest za optuženje, a što nije”.

“Način na koji su zamislili podići optužnicu na sudu je gotovo nemoguće da im prođe, da se obuhvati 15 ljudi i tako dugo vremensko razdoblje”, kazao je Olujić. DORH, pojasnio je, može odustati od optužnice. Druga varijanta jest da vještačenje povjere nekom drugom. Treće, mogu i suziti optužnicu i ići optuživati ono za što imaju osnovane sumnje.

“Ako se odluče za novo vještačenje, tada nikako ne bi bilo dobro da se povjeri tom istom KPMG-u Poljska jer je plaćeno 1.3 milijuna eura, ali da ga ne radi Ismet Kamal. To je u startu nedopustivo”, rekao je.

Arbitražni postupak protiv RH
Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) prihvatio je tužbu Ivice Todorića protiv Republike Hrvatske oko preuzimanja Agrokora. ICSID je donio službenu odluku o nadležnosti u sporu koji su protiv hrvatske vlade u Washingtonu pokrenule Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V., dvije nizozemske kompanije bivšeg vlasnika Agrokora Todorića.

Odvjetnik Mićo Ljubenko rekao je kako je RH očekivala da sud nije nadležan i da će cijeli spor prestati. Drugo, ta faza je trajala duže nego što se očekivalo i sada podiže rizik od konačne odluke. “Bit će interesantno s kojim argumentima obje strane nastupaju, zašto smatramo da s jedne strane država nije počinila štetu, odnosno tužitelj obratno, da je počinjena šteta”, kazao je Ljubenko.

Smatra da se preolako zaključuje crno-bijelo. “Već i dosadašnja iskustva s arbitraža govore da su moguće djelomične presude, da tužitelj u nekom dijelu uspije, u nekom izgubi”, kazao je odvjetnik.

“Argument kako se to neće odnositi na Hrvatsku je posve promašen. Ako sudjelujete u postupku, a Hrvatska sudjeluje, onda si kao ozbiljna država i članica EU ne bi smjela dopustiti spekuliranje s tim da ne bi poštivala presudu ako bi bila nepovoljna za nju. To bi nas odvelo u jednu dimenziju nepoštivanja međunarodnih sudskih odluka koju ne mogu zamisliti”, kazao je Olujić.

“Ovo je postupak između vlasnika investitora i države koja je trebala imati regulatorni zakonski okvir. Mi takav postupak nismo imali, ovo je presedan i ne možemo ga usporediti niti s jednim drugim postupkom”, kazao je Ljubenko.

Komentari