‘ODZIV SLAB’ Pupovac: Čelnici nacionalnih manjina svojim primjerom žele upozoriti na važnost izbora

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Iako je odaziv na ovim izborima slab, čelnici nacionalnih manjina svojim primjerom žele upozoriti na njihovu važnost. Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac glasao je na biračkom mjestu u Zagrebu.

– Vijeća su oblik samouprave u pitanjima koja su u interesu manjinske zajednice u sferi kulture, razvoja, obrazovanja. U sferi drugih politika kao što su jezične, kao što je pitanje ljudskih prava, tolerancije. U tom smislu je iznimno važno da ova vijeća budu izabrana, rekao je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a.

– Nakon ove teške četiri godine gdje ništa od sustava nije funkcioniralo normalno, što zbog COVID-a, što zbog svega što nas je okruživalo. Tako ni vijeća nacionalnih manjina nisu imala 2019. godine pravu priliku za funkcioniranje. Ja se nadam da će vijeće koje danas izaberemo u iduće četiri godine normalno obavljati uvjete za funkcioniranje, rekao je Robert Jankovics, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine.

Ističe da su vijeća za nacionalna manjine itekako bitna. Ona se dijele na jedinice lokalne samouprave. Dodaje da su određene uloge savjetodavne, međutim, kaže, u onim ključnim pravima za nacionalne manjine, njihova uloga je važna.



– Ono što sve ovo vrijeme upozoravam također da sigurno ne bi bila mala izlaznost da se upravo izbori vijeća nacionalnih manjina događaju s jednim od ostalih izbora. Nije bitno radi li se o parlamentarnim ili o izborima jedinica lokalne samouprave, kazao je Veljko Kajtazi, Klub zastupnika nacionalnih manjina.

Istaknuo je da na tome moraju svi zajedno raditi jer na takav način šalju lošu poruku.

– Kao što sam napomenuo, i ovako je loš položaj i ovako na neki način nemaju određeni legitimitet u svom radu, dodao je.

Komentari