Ogromna promjena pravila u Kini: Ovo su nove mjere protiv koronaviusa

Ilustracija: Unsplash

Kineske nacionalne zdravstvene vlasti priopćile su da asimptomatski slučajevi covida-19 i osobe s blagim simptomima mogu ostati u izolaciji kod kuće, što je dosad najjači znak da Kina priprema stanovništvo da živi s bolešću. Većina slučajeva zaraze koronavirusom je asimptomatska ili blaga i nije potrebno posebno liječenje, stoji u priopćenju Nacionalne zdravstvene komisije.

“Asimptomatski i blaži slučajevi mogu se izolirati kod kuće uz pojačan zdravstveni nadzor, a ako im se stanje pogorša, mogu se pravodobno prebaciti u određene bolnice na liječenje”, priopćio je NHC. Kina je gotovo tri godine smatrala covid-19 opasnom bolešću u rangu s kugom i kolerom, no od prošloga tjedna najviši dužnosnici priznali su da se smanjila sposobnost virusa da uzrokuje bolest, a neki kineski stručnjaci sugeriraju da nije smrtonosniji od sezonske gripe.

Ogromna promjena pravila
Promjena protokola karantene odražava prilagodbe mjera prevencije i kontrole u skladu s karakteristikama mutacija virusa, priopćio je NHC. Kućna izolacija za zaražene označava značajnu promjenu pravila.

Ranije tijekom godine cijele su zajednice bile zatvorene, ponekad tjednima, nakon što je pronađen samo jedan pozitivan slučaj. Prošli su mjesec prema novim i manje strogim pravilima karantene zatvarane samo zahvaćene zgrade. Područja visokog rizika trebaju biti točno definirana prema zgradi, jedinici, katu i kućanstvu i ne smiju se samovoljno proširivati na cijele stambene komplekse i zajednice, rekao je NHC.



Zdravstvene vlasti pozvale su lokalne samouprave da “odlučno isprave pojednostavljene, jedinstvene mjere za sve i dodaju dodatne mjere” za prevenciju covida te da odbace i prevladaju “formalizam i birokraciju”. NHC je naveo ukupno 10 novih smjernica koje slijede nakon 20 mjera objavljenih 11. studenog u svrhu “optimiziranja” protokola za prevenciju i kontrolu covida.

Zadnja verzija protokola – objavljena potkraj lipnja – temeljila se na sprečavanju uvoza zaraza iz inozemstva, dok je “dinamički” svodila slučajeve zaraze na nulu kako i kada se pojave. Iako NHC u srijedu nije spomenuo pristup nulte tolerancije prema covidu, rekao je da se treba pridržavati zadnjeg izdanja protokola za kontrolu epidemije dok se primjenjuju najnovije mjere i smjernice.

Ovo su nove mjere
Danas je Nacionalna zdravstvena komisija najavila niz drugih mjera:

1. ograničenja poput lockdowna trebala bi se primjenjivati na preciznije identificirana područja – na primjer određene zgrade i katove za razliku od zatvaranja cijelih četvrti ili gradova;

2. područja visokog rizika trebala bi izaći iz lockdowna u roku od pet dana ako se ne pronađu novi slučajevi;

3. škole bi trebale ostati otvorene ako ne dođe do većeg širenja epidemije u kampusu.

Nove smjernice također uključuju strogu zabranu blokiranja protupožarnih izlaza i kažu da ljudi moraju imati pristup hitnom medicinskom liječenju i evakuacijskim prolazima neometani mjerama kontrole pandemije.

Naime, postoje izvješća o ljudima koji su zatvoreni u svoje domove i zgradama koje su zapečaćene pod mjerama lockdowna.
Nedavni prosvjedi potaknuti su smrtonosnim požarom u zapadnoj regiji Xinjiangu. Kritičari tvrde da žrtve nisu mogle pobjeći iz zgrade zbog lockdowna, ali službeni Peking to negira.

Također su se ponavljala izvješća o kašnjenju hitne medicinske pomoći za ljude u zatvorenim područjima. Vlasti su u srijedu također naglasile potrebu ubrzanja cijepljenja starijih osoba.

“Treba se usredotočiti na poboljšanje stope cijepljenja osoba u dobi od 60 do 79 godina, ubrzati stopu cijepljenja starijih od 80 godina”, objavila je Nacionalna zdravstvena komisija.

 

Komentari