Olujni vjetar i valovi oštetili Ininu plinsku platformu ‘Ivana D’; Obalna straža potvrdila da platforma nije vidljiva na poziciji

Ilustracija

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u ponedjeljak je izvijestilo da je tijekom vikenda zaprimiljena obavijest Ine o prekidu daljinskog nadzora i kontakta s plinskom platformom Ivana D u sjevernom Jadranu, navodeći i kako je pilot Obalne straže potvrdio da taj objekt nije vidljiv na poziciji.

Ministarstvo u priopćenju navodi da je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka je u večernjim satima 5. prosinca od ovlaštenika dozvole INA – Industrija nafte zaprimila informaciju kako je došlo do prekida daljinskog nadzora i kontakta nad nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom “Ivana D”, koji se nalazi u sjevernom Jadranu izvan vanjske granice teritorijalnog mora Republike Hrvatske, u području ZERP-a (Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas RH).

Ina je obavijestila MRCC Rijeku da su bušotine na objektu “Ivana D”, kao i na ostalim povezanim odobalnim objektima, pravovremeno zatvorene, čime je onemogućeno moguće propuštanje plina iz spojnih cjevovoda.

Posade na nastanjenim eksploatacijskim objektima “Ivana A” i “Annamaria A” nisu ugrožene, ističu iz Ministarstva.



“U međuvremenu je dobivena potvrda pilota Obalne straže Republike Hrvatske, da predmetni objekt nije vidljiv na poziciji, dok će se ostale okolnosti utvrditi neposrednim površinskim opažanjem, po smirivanju vremenskih uvjeta na moru te će se, u skladu s utvrđenim stanjem, poduzeti svi potrebni koraci propisani zaštitom i sigurnošću od-obalnih objekata”, zaključuje se u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objekt bez posade 

O gubitku komunikacije i vizualnog kontakta s plinskom platformom “Ivana D” zbog olujnog vjetra i velikih valova na sjevernom Jaranu ranije su izvijestili iz Ine i Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika

“Zbog jakog vjetra i velikih valova na sjevernom Jadranu tijekom vikenda, u poslijepodnevnim satima u subotu 5. prosinca došlo je do gubitka procesne komunikacije i navigacijskog sustava, a potom i vizualnog kontakta s nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom Ivana D”, priopćila je Ina.

Riječ je, kako se navodi, o monopodskom satelitskom objektu bez posade, pomoću kojeg se proizvodi prirodni plin te se prije opisanih događaja automatski aktivirao sustav za isključivanje u nuždi, pa su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan.

Događaj nije imao štetnog utjecaja na okoliš, naveli su iz Ine, koja je, sukladno propisima i zakonskim obvezama, o događaju pravovremeno izvijestili sva nadležna tijela.

Nije ugrožena sigurnost opskrbe

Iz Ine su najavili da će se zbog te situacije i izrazito lošeg vremena s većom pozornošću pratiti proizvodni proces na povezanim eksploatacijskim odobalnim objektima te će se po potrebi poduzeti dodatne mjere.

“Sigurnost opskrbe nije ugrožena i proizvodnja se na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu”, istaknuli su iz Ine.

Dodatne informacije o stanju “Ivane D”, kako su naveli, prikupit će se čim vremenske prilike dopuste da se na siguran način pristupi lokaciji odobalnog eksploatacijskog objekta.

Koordinacija za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u nedjeljuju je zaprimila Ininu obavijest o gubitku vizualnog kontakta s platformom “Ivana D” te izvijestila da nastavlja pratiti situaciju, kao i da je u stalnoj komunikaciji s Inom i ostalim nadležnim tijelima.

I iz Koordinacije su najavili da će se odmah po smirivanju vremenskih prilika pristupiti utvrđivanju stvarnog stanja odobalnog objekta te provođenju svih potrebnih radnji, o čemu će pravodobno obavijestiti.

Komentari