Omiljeni kućni ljubimci više nisu na jelovniku: Južna Koreja zabranila prodaju psećeg mesa

Foto: Unsplash

Južnokorejski parlament usvojio je u utorak zakon o zabrani konzumacije i prodaje psećeg mesa, što je potez koji će okončati kontroverznu stoljetnu praksu usred sve veće podrške dobrobiti životinja.

Konzumiranje psećeg mesa nekada se smatralo načinom poboljšanja izdržljivosti tijekom vlažnog korejskog ljeta. Ali ova praksa je postala sve rjeđa, i uglavnom ograničena na neke starije generacije, kako sve više Korejaca smatra pse kućnim ljubimcima i kako su rasle kritike o načinu na koji se psi ubijaju.

Aktivisti kažu da većina pasa bude ubijena strujom ili obješena kada se zakolju radi mesa, iako uzgajivači i trgovci tvrde da postoji napredak u tome da se klanje učini humanijim.

Podrška zabrani porasla je pod vladavinom predsjednika Yoon Suk Yeola, ljubitelja životinja koji je udomio šest pasa i osam mačaka s prvom damom Kim Keon Hee, također kritičarkom konzumacije psećeg mesa.



Predložen od strane vladajuće stranke i uz rijetku dvostranačku podršku, zakon je usvojen s uvjerljivom većinom od 208 glasova i dva suzdržana u parlamentu Južne Koreje, javlja France 24.

– Ovo je povijest u nastajanju. Dosegli smo prijelomnu točku kada većina korejskih građana odbija jesti pse i želi vidjeti ovu praksu kao prošlost – rekao je Chae Jung-ah, izvršni direktor Humane Society International Korea, grupe za zaštitu životinja.

Ilustracija: Pixabay

Žestok otpor uzgajivača

No zakon je također naišao na žestok otpor uzgajivača pasa i vlasnika tvrtki koji kažu da će uništiti njihov život i tradiciju.

U studenom su se deseci uzgajivača pasa okupili ispred predsjedničkog ureda u Seulu kako bi prosvjedovali protiv prijedloga zakona – a mnogi su svoje uzgojene pse doveli u kavezima. Na mjestu događaja došlo je do tučnjave između farmera i policije, a neki su prosvjednici privedeni.

U priopćenju za javnost u studenom, Korejsko udruženje za pseće meso optužilo je vladu da “prijeti gaženjem” industrije i da je predložila zakon “bez ijedne rasprave ili komunikacije” s potrošačima ili radnicima u preradi psećeg mesa.

Komentari