OPASNA NAJAVA AMERIKE! Napad na Krim: “To su legitimne mete, Ukrajina ih gađa i mi to podržavamo”

Foto: Facebook

Sjedinjene Države smatraju da Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, treba u najmanju ruku demilitarizirati, a službeni Washington istodobno podržava ukrajinske napade na vojne ciljeve na anektiranom poluotoku, rekla je američka državna podtajnica Victoria Nuland.

Na Krimu se nalazi pomorska luka Sevastopolj gdje je smještena ruska crnomorska flota, a zapadni i ruski diplomati taj poluotok smatraju najvećom žarišnom točkom ukrajinskog rata.

“Bez obzira na to kakvu odluku Ukrajinci donesu o Krimu, kada je posrijedi odluka o tomu gdje će se voditi borbe, Ukrajina neće biti sigurna sve dok Krim ne bude u najmanju ruku demilitariziran”, rekla je Nuland.

Na pitanje o opasnosti od eskalacije ukrajinskog rata, Nuland je odgovorila da Rusija ondje ima mnoštvo vojnih objekata koji su ključni u sukobu.



“To su legitimne mete, Ukrajina ih gađa i mi to podržavamo”, rekla je Nuland.

Krim, koji izlazi na Crno more, Ruskom carstvu je pripojila Katarina Velika u 18. stoljeću.

Ukrajina želi vratiti sav teritorij Krima koji je anektirala Rusija, koja kaže da bi bilo kakvi udari na Krim bili iznimno opasni i da bi predstavljali rizik od velike eskalacije rata.

SAD dosad odbijao dati rakete dugog dometa
Kijev je rekao da bi vojni taktički raketni sustavi, ispaljeni iz postojećih lansera, mogli pogoditi te ciljeve. Bidenova administracija ih je dosad odbijala dati, isprva tvrdeći da wjer se bojao da će Ukrajina napasti Rusiju.

Američki dužnosnici također su nedavno rekli da u američkim zalihama nema dovoljno ATACMS-a.

Govoreći u Bruxellesu nakon još jednog sastanka Kontakt skupine, Milley je rekao da se “Ukrajinci drže. Rusi, prvenstveno Wagnerova skupina, napadaju, ali postoji… vrlo značajna mučna bitka iscrpljivanja s vrlo velikim gubicima, osobito na ruskoj strani.”

U međuvremenu, Bijela kuća se privatno pobunila zbog priče Washington Posta koja sadrži komentare neimenovanog višeg dužnosnika, a koji dovodi u pitanje američku pomoć u oružju do kraja rata. Dužnosnici kažu da komentar nije odražavao politiku administracije, ponavljajući da će američka potpora trajati “koliko bude potrebno”.

Rusija već upozorila: Ukrajinski udari na Krim bili bi iznimno opasni
Kremlj je još u siječnju rekao da bi udari Ukrajine na Krim bili “iznimno opasni”, nakon što je New York Times izvijestio da su američki dužnosnici malo zagrijaniji za ideju pomoći Kijevu u napadu na poluotok.

Krim, koji je međunarodno priznat kao dio Ukrajine, Moskva je zauzela i anektirala 2014. Predsjednik Vladimir Putin kaže da je poluotok, kao i veći dio ukrajinske zemlje zauzete od veljače, povijesno ruski.

Ubrzo nakon pokretanja invazije na Ukrajinu u veljači, Rusija je zauzela dijelove jugoistočne Ukrajine što joj je omogućilo stvaranje kopnenog mosta od Rusije do Krima, jednog od polazišta za invaziju.

Na brifingu je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao novinarima:

“Sama rasprava o dopuštanju opskrbe Ukrajine oružjem koje bi joj omogućilo napad na ruski teritorij… iznimno je opasna. To bi značilo podizanje sukoba na novu razinu, što ne bi bilo dobro za globalnu i paneuropsku sigurnost.”

 

 

Komentari