Opasno zakuhalo na izborima u Crnoj Gori: U Podgorici se sukobili birač i odbor, stižu podaci o izlaznosti

Foto: Guliver Image / REUTERS/Stevo Vasiljevic/Ilustracija

U Crnoj Gori su u nedjelju ujutro otvorena birališta na kojima će oko 550 tisuća birača na izvanrednim parlamentarnim izborima birati novu vladu.

Ove izbore mnogi gledaju kao ključni pokazatelj hoće li ova zemlja prevladati duboke političke podjele te ubrzati put ka pridruživanju Europskoj uniji.

Na izborima sudjeluje 15 stranaka i koalicija, a prema predizbornim anketama najvjerojatnije će Pokret Europa sad, politička stranka nastala iz prve vlade formirane nakon parlamentarnih izbora u kolovozu 2020., biti stožer nove vlade, uz procjene o 30 posto potpore.

Čelnici su joj nekadašnji ministri u vladi bivšeg premijera Zdravka Krivokapića, Milojko Spajić i Jakov Milatović, koja je formirana pod jakim utjecajem Srpske pravoslavne crkve.

Jakov Milatović potom je početkom travnja izabran je za predsjednika Crne Gore, porazivši u drugom krugu predsjedničkih izbora dotadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića.

Politički protivnici pokušali su diskreditirati Milojka Spajića, povezujući ga s južnokorejskim “kraljem kriptovaluta” Do Kwonom, koji se od ožujka nalazi u pritvoru u Crnoj Gori, a kojega SAD i Južna Koreja traže zbog prevare na kriptotržištu vrijedne 40 milijardi dolara.

Projekcije govore da bi Demokratska partija socijalista, koju nakon poraza na izborima više ne vodi Milo Đukanović, mogla osvojiti oko 20 posto glasova birača. Na listi nema dugogodišnjih Đukanovićevih bliskih suradnika.

Aktualni premijer Dritan Abazović i njegova Ujedinjena Reformska akcija nastupaju u koaliciji s Demokratskom Crnom Gorom Alekse Bečića i po anketama ove stranke centra mogle bi dobiti između 10 i 15 posto glasova, prenosi Dnevno.hr.

Sukob birača i članova odbora
Kako javljaju mediji iz regije, do 15 sati glasalo je 35,8 posto birača.

Izborni dan nije prošao bez incidenta. Naime, Centar za istraživanje i monitoring (CeMI) priopćio je da je u Podgorici na biračkom mjestu došlo do sukoba između birača i članova biračkog odbora, nakon što je utvrđeno da je u biračkom popisu, u prostoru za potpis, potpisan drugi birač.

Đukanović: Nisam nezainteresiran za politiku
Glasao je i bivši predsjednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović, rekavši da očekuje da će vlast brzo biti formirana. Govorio je i o svojim ambicijama u politici.

“Ja sam se tek nedavno povukao iz politike, naravno već sam kazao da netko tko je proveo 35 godina u politici nikad ne može biti nezainteresiran za politiku, zainteresiran sam prije svega da ova zemlja ostvari svoj strateški cilj, postane članica EU”, rekao je Đukanović.

Komentari