OPASNOST ZA ZDRAVLJE Upaljen crveni i narančasti meteoalarm zbog olujne bure i iznimno niske temperature

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje za zapadnu obalu Istre, riječku regiju, Kvarner i Kvarnerić, Dalmaciju te crveno upozorenje za Velebitski kanal. 

Na području zapadne obale Istre očekuje se vrlo jaka bura, najjači udari vjetra 65 do 110 km/h. Poručuju građanima da očekuju i budu pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati.

Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, upozoravaju.

Moguć je prekid prometa i električne energije

Riječko područje očekuju olujni udari bure, najjači udari vjetra do 65 km/h, a minimalna temperatura od 0 Celzijeva stupnja.



Budite na oprezu zbog niskih temperatura koje se očekuju. Mogući su neki zdravstveni rizici kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika.

Mogući su poremećaji, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Meteoalarm
Foto: DHMZ

Jaka, a ujutro i ponovno navečer ponegdje vrlo jaka bura s udarima od 65 do 110 km/h očekuje se i na Kvarneru i Kvarneriću, pa zbog olujne brzine vjetra u kombinaciji s visokim valovima vjerojatno je da neće ploviti mnogi katamarani i trajekti. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.

Za suboto ovo područje je označeno crveno jer se očekuje jaka do olujna bura s udarima vjetra do 130 km/h. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima.

Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetuju javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Na području cijele Dalmacije očekuje se jaka, a ujutro i ponovno navečer ponegdje vrlo jaka bura, najjači udari vjetra 65 od 110 km/h.

Udari vjetra do 150 km/h, izdano crveno upozorenje

Za područje Velebitskog kanala prognozira se vrlo jaka i olujna bura, najjači udari vjetra 65 do 150 km/h.

Vrijeme podrazumijeva veliku opasnost za zdravlje i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Savjetuju izbjegavanje putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.

Meteoalarm
Foto: DHMZ

 

Komentari