Općina Gornja Stubica i Grad Donja Stubica proglasili elementarnu nepogodu, u potresu oštećeno i nacionalno marijansko svetište

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar proglasio je u utorak elementarnu nepogodu za Grad Donju Stubicu i Općinu Gornju Stubicu zbog potresa koji je u nedjelju na tom području izazvao oštećenja na mnogobrojnim objektima, a šteta je prema prvim procjenama veća od 40 milijuna kuna.

Gradsko i općinsko povjerenstvo za utvrđivanje šteta od elementarne nepogode obišli su teren i napravili prve procjene, rekao je na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite župan Željko Kolar.

“Šteta na području općine Gornja Stubica je više od 30 milijuna kuna, a na području grada Donja Stubica više od 10 milijuna kuna. To nekoliko puta prelazi ne samo 20 posto izvornih prihoda koliko je potrebno da se proglasi elementarna nepogoda, nego nekoliko puta proračun, pogotovo u Gornjoj Stubici”, kazao je Kolar.

Šteta i u nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke

Najavio je kako postoji mogućnost da se elementarna nepogoda proglasi i za Općinu Marija Bistrica, gdje su štete i na  zaštićenim spomenicima kulture, crkvama pa i u nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke.



Od nedjelje 12 obitelji ne živi u svojim kućama, rekao je.

“Nakon obilaska komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda na području Gornje Stubice ustanovljeno je da će se 30-ak objekata morati srušiti jer je statika toliko poremećena da se neće moći to rekonstruirati. Prema sadašnjim podatcima za Donju Stubicu to će biti 12 objekata. Šteta je ogromna”, istaknuo je Kolar.

Krapinsko-zagorski župan rekao je i da su upit za stanje nakon potresa i potrebi za pomoći stigli iz drugih dijelova Hrvatske te iz inozemstva. Među njima od predsjednika Republike Zorana Milanovića te iz Instituta Regija Europe – IRE.

Komentari