Operacija pape Franje prošla bez komplikacija, trajala tri sata

AP Photo/Alessandra Tarantino/Guliver

Papa Franjo primljen je u rimsku bolnicu gdje je podvrgnut operativnom zahvatu hernije, koja je posljedica jedne od prethodnih operacija. Trosatna operacija prošla je bez komplikacija. Otkazane su sve njegove audijencije.

S najnovijim informacijama u središnji Dnevnik HTV-a javila se novinarka Anđela Jeličić Krajcar.

– Prije 45 minuta otprilike tiskovni ured Svete Stolice priopćio je da je operacija prošla bez komplikacija te da je trajala 3 sata. Kroz nekoliko minuta, u 19:30, ovdje ispred bolnice Gemelli gdje su se okupili deseci novinara i televizijskih ekipa iz cijelog svijeta, bit će održan i prvi pravi briefing. Tako da ćemo kroz 15 minuta imati i detaljnije informacije, rekla je.

– Inače, prva informacija o današnjoj operaciji pape Franje bila je priopćenje tiskovnog ureda koji je najavio da će papa Franjo imati operaciju u općoj anesteziji. To je u početku izazvalo zabrinutost jer znamo da je papa Franjo odbijao bilo kakvu operaciju u općoj anesteziji kada se radilo o liječenju njegovog drugog zdravstvenog problema, to jest koljena. Istovremeno to nam sugerira svojevrsnu hitnoću i svojevrsnu ozbiljnost ove današnje situacije. Kako čujemo, sve je prošlo bez komplikacija, istaknula je Jeličić Krajcar.



– Druga informacija tiskovnog ureda bila je da će papa Franjo u bolnici boraviti nekoliko dana, a sada znamo da su odgođene sve njegove audijencije do 18. lipnja, i to iz opreza. Pa tako je odgođena i audijencija, odnosno susret koji je papa Franjo trebao imati s hrvatskom nogometnom reprezentacijom ovog petka, dodala je.

– Ova operacija, za koju inače kažu da i nije toliko teška, svakako je vrlo ozbiljna za Papu koji ima već 86 godina, koji teško podnosi opću anesteziju i ima niz drugih zdravstvenih problema. No, ako je suditi po raspoloženju pape Franje danas prije operacije, odnosno tijekom opće audijencije na Trgu svetog Petra gdje ništa nije ukazivalo na to da je on u boli ili da će popodne biti operiran, imamo nade doista vjerovati da će i njegov oporavak biti dobar, navela je.

– O stanju pape Franje danas je govorio prije samog zahvata i državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, koji je također izrazio nadu u brzi oporavak pape Franje i isključio bilo kakvu mogućnost prenošenja ovlasti Pape na nekog drugog. Rekao je da će papa Franjo započeti ponovno sa svojim obavezama čim to bude bilo moguće, da će raditi ako treba i iz bolničkog kreveta i da, ako bude bilo nekih hitnoća, one će iz Vatikana biti prenesene ovdje u bolnicu Gemelli kako bi ih mogao rješavati papa Franjo, izvijestila je Jeličić Krajcar.

video thumb
Riječ je o laparoskopskoj operaciji kile i trbušne stijenke s umetanjem protetskog materijala. U pitanju je incizijska kila koja je posljedica neke prethodne operacije. Papi nanosi sve veću bol i otežava rad crijeva.

Papi je u srpnju 2021. uklonjen dio debelog crijeva zbog divertikulitisa, a on je lani rekao da ne želi operirati bolno koljeno jer mu je opća anestezija prilikom operacije debelog crijeva izazvala neugodne nuspojave.

Komentari