Oporba inzistira na održavanju izvanredne saborske sjednice

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zbog štrajka pravosudnih djelatnika, ali i plinske afere, oporba i dalje inzistira na održavanju izvanredne saborske sjednice. Dok predsjednik Milanović ističe da će tek vidjeti što će učiniti, budući da bi to bio presedan i korištenje ustavne ovlasti koju do sada nitko nije koristio, iz vladajućih redova poručuju – potrebe za izvanrednom sjednicom nema.

Od saborskih klupa formalno su se oprostili u petak, ali oporbeni zastupnici jesen ne žele čekati. Sjednicu, i to izvanrednu, traže što prije, no predsjednik Milanović do jutros zahtjev nije dobio ni od koga, prenosi HRT.

– Upozorio sam da bi to bio presedan i da sam inače vrlo skeptičan prema takvim odredbama Ustava koje u 30 godina nisu nikada, ili 20 godina, korištene, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike .

– Neka još malo razmisle. Neka se jave pa ćemo vidjeti. Dakle, ne želim u ovoj situaciji proceduralno zauzimati nečiju stranu, a nužno je zauzimam, dodao je.



Prodaja plina po višestruko nižim cijenama i štrajk pravosudnih djelatnika oporbi je glavni motiv za vraćanje u Sabor usred ljeta. Vladajući, pak, tvrde da za time – nema potrebe.

– Oporba, kao i uvijek, traži svoj prostor na političkoj sceni, govori Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

– Osim ovih 40 plus dana štrajka u pravosuđu, već 17 dana Andrej Plenković zna sve o plinskoj krizi. Prošlo je 17 dana otkada je dobio informacije, otkada je dobio sve činjenice, rekla je Sandra Benčić, Možemo!.

Dok oporba traži odgovore, baš vezano uz štrajk – iz Vlade odgovaraju.

– Ja bih samo ukazao na licemjerstvo oporbe, prije svega, stranke Možemo!, koja je, evo, i gradonačelnik je prije nekoliko mjeseci imao štrajk u Čistoći pa je rekao da neće platiti štrajk u Čistoći, a sada predstavnici te njegove stranke likuju nad odlukom što je Vlada donijela, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

U Mostu tvrde da je država u teškoj situaciji pa, u vezi s izvanrednom sjednicom najavljuju i konkretan potez.

– Predsjedniku Milanoviću ćemo uputiti formalni zahtjev. Mi smo ga upozorili preko energetike, prije svega, koliko je to ozbiljna afera te da to nije neka mala aferica i problemčić kojeg bismo mi trebali pomesti i staviti pod prag kuće, naglasio je Zvonimir Troskot, Klub zastupnika Most-a.

Vladajućima ni dosadašnja procedura nije sporna.

– Mi smo imali Odbor, vidjeli ste da oko Odbora nije bilo prijepora, dakle, Odbor je sazvan, na Odboru smo saznali mnogo novih stvari vezano uz aferu HEP. Sad predstoji da se sve to raščlani, izanalizira. U svakom slučaju, krivac se mora naći, istaknuo je Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a.

A dok vladajući očekuju nove poteze, oporba za sutra najavljuje još jedan zajednički sastanak.

Komentari