Oporba je uspjela: Zlata Hrvoj-Šipek u srijedu podnosi izvješće Saboru

Damjan Tadic/Cropix

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek u srijedu će, temeljem prikupljenih oporbenih potpisa, doći u Hrvatski sabor i predstaviti godišnje izvješće o radu državnih odvjetništava u 2022. godini.

Oporba je prošli tjedan skupila potpise kako bi od nje čula kako je DORH radio u prošloj godini te zašto se nitko nije javio na natječaj za ravnatelja USKOK-a, mjesto koje je upražnjeno od travnja nakon što je ostavku podnijela bivša ravnateljica Vanja Marušić.

To je drugi put ove godine da će se glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek suočiti sa zastupničkim upitima na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora jer je prvi put to učinila u veljači.

Tek četvrta na dnevnom redu
Izvješće Hrvoj-Šipek tek je četvrta točka za raspravu toga dana pa se očekuje da će se na odgovore trebati čekati do poslijepodnevnih, a moguće i večernjih sati. No, zastupnici će joj moći postavljati i pitanja već od devet sati na Odboru za pravosuđe.



Rezultati rada ostvareni u 2022. godini prema izvješću glavne državne odvjetnice pokazuju da su državna odvjetništva na svim razinama i vrstama predmeta na kojima su radila, usprkos potkapacitiranosti, iznadprosječnim zalaganjem dužnosnika i drugih zaposlenika zadržala visok stupanj ažurnosti, kvalitete i uspješnosti.

Navodi da su državna odvjetništva u 2022. primila 211.161 predmet, što je 15.847 novih predmeta ili sedam posto manje u odnosu na 2021. Broj riješenih predmeta smanjen je jer je u 2022. riješen 206.661 predmet, odnosno njih 21.089 manje (9,3 posto) nego u 2021.

Upozorava da će visoku razinu učinkovitosti postignutu 2021. i 2022. biti teško održavati u 2023. zbog kadrovske potkapacitiranosti ali i nezadovoljstva svih zaposlenika novim materijalnim položajem i uvjetima rada koji su u većem broju državnih odvjetništava vrlo loši.

Apsolutni prioritet podići plaće
Hrvoj-Šipek poručuje da je apsolutni prioritet podići plaće i priznat pravo na druga materijalna primanja jer su stotine tisuća kuna potrošene na oglase na koje se nitko nije javio ili je odustao i prije nego što je postupak dovršen. Također, nužno je Državno odvjetništvo kadrovski ekipirati i ojačati jer će se vrlo brzo naći u situaciji da neće moći ažurno izvršavati svoje zadaće.

Prije njenog izvješća, zastupnici će raspravljati o prijedlogu Marije Selak Raspudić (Most) da se izmijeni saborski Poslovnik. Izmjene na raspravu dolaze nakon što je Ustavni sud u srpnju prihvatio stav oporbe da svaki zastupnik može predložiti Poslovnik i njegove izmjene, da to nije samo pravo Odbora za Ustav kako su argumentirali predsjednik Sabora Gordan Jandroković i HDZ-ova većina.

Zastupnici će se očitovat i o amandmanima na raspravljene zakone te o izboru, imenovanjima i razrješenjima. U Hrvatski sabor trebao bi se vratiti HDZ-ov Ivan Radić, osječki gradonačelnik, kojeg je od siječnja u HDZ-ovim zastupničkim klupama mijenjao Goran Ivanović. Ivanović će u saborskim klupama zamijeniti nedavno umrlog HDZ-ovog zastupnika Hrvoja Šimića.

Komentari