Oporba krivi premijera Albina Kurtija za pogoršanje odnosa sa zapadnim saveznicima

Foto: Twitter

Kosovske oporbene stranke okrivile su u petak premijera Albina Kurtija za pogoršanje odnosa sa zapadnim saveznicima zbog nasilja na sjeveru, u kojemu su ozlijeđeni pripadnici mirovnih snaga NATO-a, te zatražile izglasavanje nepovjerenja vladi.

Nemiri su se intenzivirali nakon izbora u travnju koje su bojkotirali etnički Srbi pa su pobjedu u četiri gradonačelnička okruga s većinskim srbijanskim stanovništvom na sjeveru odnijeli kandidati etnički Albanci. Etnički Albanci čine 90 posto stanovništva Kosova.

Postavljanje pobjednika na funkcije prošlog tjedna unatoč odazivu birača od 3,5 posto izazvalo je kritike Sjedinjenih Država koje podupiru neovisnost Kosova od 2008. godine. Kao rezultat toga, Washington je odustao od sudjelovanja Prištine u vježbi NATO-a.

Nemiri su prisilili NATO da pošalje dodatne snage na Kosovo.



Kosovski parlament sazvao je sjednicu u petak kako bi raspravljao o napetostima na sjeveru.

“Igrate se s vatrom”, rekao je Kurtiju u parlamentu Memli Krasniqi iz oporbene Demokratske stranke Kosova.

“Ako je cijena ugroziti odnose s najvećim saveznicima Kosova nakon što su sankcije već počele, želim vas pitati je li vrijedno toga?”, rekao je.

Bivši premijer i čelnik Saveza za promjene Ramush Haradinaj pozvao je zastupnike da izglasaju nepovjerenje vladi.

“Okončajmo ovo nepovjerenje, poniženje, laži i izdaju smjenom Kurtijeve vlade”, rekao je Haradinaj zastupnicima.

Na samitu Europske političke zajednice u Moldaviji u četvrtak, Francuska i Njemačka pozvale su kosovske vlasti da organiziraju nove izbore u podijeljenoj sjevernoj regiji.

Šef europske diplomacije Josep Borrell založio se za formiranje Zajednice srbijanskih općina, što je zajamčeno sporazumom iz Bruxellesa iz 2013., a što je Kurti dosad odbijao učiniti.

Kurti je odbacio kritike i okrivio Srbiju za financiranje i potporu Srbima na sjeveru koji ne priznaju proglašenje neovisnosti iz 2008. i smatraju Beograd svojim glavnim gradom.

“Zabrinjavajuće su (američke sankcije), ali još više zabrinjavaju fašističke milicije na sjeveru”, rekao je Kurti za Kosovo KTV u četvrtak navečer.

Nasilje je izbilo u ponedjeljak nakon što su kosovske vlasti, uz potporu specijalnih policijskih jedinica, postavile etnički albanske gradonačelnike u urede u sjevernim općinama.

U sukobima je ranjeno 30 pripadnika mirovnih snaga NATO-a i 52 srbijanska prosvjednika

Komentari