Oporba o uhićenju Dekanića: HDZ onemogućuje neovisan rad policije! Ostanak župana na funkciji bio bi skandal par excellence

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Uhićenje vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića izazvalo je u srijedu u Hrvatskom saboru niz oporbenih kritika, uz prozivanje policije da krši zakone koje treba provoditi te upozorenja na ponašanje HDZ-ovih dužnosnika po obrascu “mogu što hoću”.

Arsen Bauk (SDP) smatra da bi u aferi Dekanić najmanji naglasak trebao biti na njemu, jer on je samo još jedan u nizu bahatih HDZ-ovaca koji misle da se mogu prema državi ponašati kao da je njihovo osobno i stranačko vlasništvo.

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Veći bi fokus trebao biti na državnim službenicima, policajcima koji su očito, prema nalazu PNUSKOK-a, pomogli u prikrivanju Dekanićeva prometnog prekršaja izazvanog u pijanom stanju i eventualnoj šteti na službenom automobilu županije.

“Ako su policijski službenici u stanju nekog spasiti ili pokušati ga spasiti i zaštititi, onda se postavlja pitanje jesu li u stanju isto tako nekome napakirati”, upozorio je naglasivši da je najvažnije pitanje krše li zakon službe koje imaju zadatak provoditi ga.



Benčić: HDZ onemogućuje neovisan rad policije
Ako se ispostavi da je izvještaj bio u bilo kojem dijelu lažiran, onda se radi o ozbiljnim kaznenim djelima koja su počinili djelatnici policije i sam protagonist nesreće, upozorila je Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok).

Foto: Damjan Tadic / Cropix

“No, puno više brine da bi taj slučaj pokazao da HDZ nije samo ‘zarobio’ državu i njene institucije nego i onemogućuje neovisan rad službe za sigurnost građana, dakle policije. Nadam se da svi razumiju koliko je ozbiljno ako imamo slučajeve lokalnih moćnika, koji mogu utjecati na policiju i ishod istraga, kao i falsificiranje službenih dokumenata”, naglasila je.

Jedina prevencija je micanje HDZ-a s vlasti jer ne postoji ni jedna institucija niti segment života koji nije pod kontrolom nekog od njihovih moćnika. Svi mi smo samo feudi u njihovoj raspodjeli bogatstva i to mora prestati, poručila je.

Grmoja: To je modus operandi HDZ-a
Nikola Grmoja (Most) kaže kako je to “modus operandi HDZ-a kada pijani divljaju po cesti, kada zapošljavaju, kada rade bilo koje poslove koje se tiču javne dužnosti”.

Poslije nastoje prikriti svoje marifetluke, a u tome im asistira mecena korupcije, Andrej Plenković, koji je branio i Dekanića i sve nas uvjeravao da je tu sve čisto, rekao je.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

“Sada će policijski službenici ostati bez posla samo kako bi on prikrio da je pijan vozio službeni auto i ugrozio ljude u prometu. Ostanak na funkciji župana bio bi skandal par excellence, ali me ništa ne bi začudilo od Plenkovićevih kadrova”, poručio je Grmoja.

Mlinarić: Ostavku treba dati i načelnik vinkovačke policije
Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) očekuje da ostavku podnese i načelnik vinkovačke Policijske uprave jer mu treba godinu dana da ustanovi tko je vozio auto, a postoje svjedoci koje se pokušalo kupiti i ucijeniti.

Pozvao je Dekanića da preuzme odgovornost i podnese ostavku, no, misli kako do toga neće doći.

Foto: Damjan Tadic/Cropix

“Vidjet ćemo hoće li podnijeti ostavku da se raspišu novi izbori, jer su namjerno razvukli slučaj na godinu dana kako bi sada Dekanić bio u istražnom zatvoru. Onda će on podnijeti ostavku u šestom mjesecu, pustit će ga van da se brani sa slobode, a zamjenik će preuzeti županiju”, rekao je Mlinarić ustvrdivši da župana štiti Andrej Plenković.

Davor Nađi (Fokus) napominje da je to obrazac ponašanja HDZ-a, a ako se dokaže da politički moćnici imaju utjecaj na rad policije, to je vrlo opasno jer se nastavlja rušenje povjerenja građana u pravnu državu.

Već smo na nizu slučajeva vidjeli da nismo svi jednaki u hrvatskom društvu, upravo zbog toga je veliki broj Hrvata iselio iz Hrvatske, a ne samo iz ekonomskih razloga. HDZ nam takvim djelima kontinuirano pokazuje da provode ono što je njihov predsjednik rekao – “mogu što hoću”, kaže Nađi.

Komentari