OPORBA PONOVO NAPADA! Padaju teške riječi: ‘Kadroviranje Možemo događa zbog postojećeg zakona’

Damjan Tadic/CROPIX

U nastavku 15. sjednice Hrvatskoga sabora zastupnici raspravljaju konačan tekst novog zakona o kazalištima iz kojeg je, nakon rasprave u prvom čitanju, izostavljena potvrda ministra kulture za imenovanje intendanta nacionalnog kazališta.

Odmah na početku sjednice zaredali su se zahtjevi za stankama.

Marijana Puljak (Centar) pobunila se što intendante, po novom zakonu, bira izvršno tijelo, ne predstavničko, izvještaj o radu kazališta podnosi se upravnom odjelu za kulturu u jedinicama lokalne samouprave, ne više predstavničkom tijelu i tako se od javnosti sklanja rasprava o radu kazališta.

“Javnost neće više imati uvida kako se troši novac”.



Oštar je bio i Davor Bernardić (Socijaldemokrati).

“U ovom zakonu je važnije tko će biti ravnatelj nego kakva će biti predstava, tko će provoditi nabavu nego kakva prava će imati glumci. Cilj je zadržati sve ministričine ljude, potvrđuje se negativna selekcija u kulturi. Narušavaju se radna prava, ravnatelji i intendanti dobivaju prekomjerne ovlasti, politika direktno utječe na njihov rad. Od HDZ-a smo na to navikli, evo primjera iz Zagreba, smjenjuje se ravnatelj Zagrebačke filharmonije da bi na njegovo mjesto došla politički podobna osoba iz stranke Možemo!, u Umjetničkom paviljonu smijenjena je ravnateljica, došla je knjižničarka koja je organizirala izložbe u izlogu svoje knjižnice. U upravna vijeća Gradskih kazališta imenuje se rodbina istaknutih članova gradske vlasti. Apeliram da se ovako loš zakon popravi”.

Andro Krstulović Opara (HDZ) se u jednom segmentu čak složio s Bernardićem.

“To što je Bernardić rekao ukazuje da se kadroviranje Možemo događa zbog postojećeg zakona i zato treba novi zakon kojim se povećava transparentnost. Ovim zakonom se rješava financiranje kazališta, ovaj zakon treba donijeti da se izbjegnu ovakve situacije kao u Gradu Zagrebu, na što je opravdano ukazao Bernardić”.

SDP-ova Sabina Glasovac ovo je nazvala katastrofalnim prijedlogom zakona.

 

“To nije zakon o kazalištima koji treba služiti publici već nam se kadrovska politika servira kao kulturna politika, gradonačelnicima dajemo apsolutističke ovlasti, moći će upravljati javnim ustanovama – kazalištima, outsourcati samo jednom intendantu, umjetnike će se ovim zakonom osuditi na doživotni prekarni rad, a starije i intendantima nepoželjne umjetničke radnike bacit će se na ulicu, Kazalište se baca u ralje politizacije, centralizacije. Jadno, bijedno, od HDZ-a ništa neočekivano, po uzoru na Staljinovo da je kadrovska politika osnova svake politike”.

Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti) rekao je kako je ovo doseg Ministarstva Nine Obuljen Koržinek i pokazatelj nesposobnosti.

“Praksa koju vidimo oko centralizacije moći je nastavak koruptivnih trendova Plenkovića i ministara, praksa je da se donose zakoni kada se ima vizija, u ovom slučaju radi se o rušenju zakona o kazalištima i rješenjima koja su još pogubnija. Ekipa koja je sklapala zakon nema ideje ni vizije, osim staviti sve u ruke podobnima. Područje kazališta se dezintegrira u korist amaterstva, to je sudbina pod palicom Plenkovića i Obuljen Koržinek”.

 

Komentari