Oporba rešeta! Pitali Anušića hoće li povući izjavu da je Pupovcu istekao rok: ‘I dan danas to mislim’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je bivši ministar Mario Banožić razriješen dužnosti zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći, kandidat za novog ministra i potpredsjednika Vlade Ivan Anušić bit će saslušan na sjednici odbora. Praksa je da ministra koji se u Vladu imenuje naknadno, Odboru predstavi sam premijer, a zastupnici mu pritom mogu postavljati pitanja i on je na njih dužan odgovoriti.

Anušić se predstavio Odboru
“Premijer je praktički sve rekao pa se neću ponavljati. Želim naglasiti da mi je prihvaćanje kandidature za ministra obrane čast, bez patetike. Kao bivši vojnik i dragovoljac, danas dobivam priliku biti ministar obrane. Nisam imao niti mogućnost niti pravo reći da to ne želim ili neću. Puno je pitanja bilo zašto sam pristao. Prvi odgovor sam rekao, a drugi odgovor je da se u politici ne može uzimati samo što vam odgovara. To je ozbiljan posao, odgovoran posao. Ono što je bitno za reći jest da je ministar prije mene posao radio kako je mislio da je to najbolje i kako je to trebalo raditi. Jasni su i vidljivi pomaci kad govorimo o Ministarstvu obrane u razdoblju od 2015. pa unazad. Hrvatska vojska je institucija u koju hrvatski narod najviše vjeruje, to je jedan od najvećih ponosa. To svi znamo i želimo da tako ostane. Radit ću ovaj posao kao i svaki prije – odgovorno, dosljedno i u korist vojske, države i naroda. Želim još naglasiti da sam u ponedjeljak obavio razgovor s premijerom, danas je srijeda i trebat će mi vremena da uđem u tematiku. Želio bih da ovaj Odbor zadrži temu obrane, vojske i mene kao eventualno budućeg ministra, a da se politikanstvo ostavi tamo gdje se ono vodi. Znam da dolaze izbori i svi žele svojih par minuta, ali molio bih da se držimo tematike”, kazao je Anušić, prenosi N1.

Grmoja: Što vam je premijer rekao da ste promijenili mišljenje o Barbariću? Anušić: Neću to vama govoriti
“Anušić je izabran jer je Plenković tako odlučio i zbog toga je ovdje legitimno spominjati i druga politička pitanja. Oko Barbarića ste rekli da nije u redu to što se odigravalo, ali da vas je premijer upoznao s novim saznanjima. O čemu se radi kad ste promijenili stav?”

“Nismo uopće komunicirali o plinu za cent. Sigurno neću vama prenositi što smo razgovarali”, odgovorio je Grmoji Anušić.



Peović: Što mislite o izdvajanjima za vojsku? Anušić: Ona bi morala biti više od dva posto BDP-a
“Zabilježila bih da budući ministar ne zna koliko se posto BDP-a izdvaja za obranu. Već 2021. smo ostvarili tih dva posto. Što mislite o tih dva posto u zemlji s tolikim iseljeništvom?”

“Kad govorimo o budućnosti, povećao bih BDP za obranu. Puno više od dva posto, da se mene pita jer smatram da je ulaganje u obranu po meni ključ rješenja problema koji će nas prije ili kasnije dočekati, a to su ogromna nestabilnosti, sukobi i novi svjetski poredak. Hrvatska vojska mora biti na razini”, odgovorio je Anušić zastupnici Peović.

Pavliček: Hoće li vojska na granicu? Anušić: Vojska tamo nema što tražiti
“Bit ćete izabrani glasovima SDSS-a, a znamo mišljenje o Pupovcu. Je li vam to drago? Hoćete li se s potpredsjednicom Vlade Šimpragom pojavljivati na stratištima kao Grubori i slično ili ćete imati jasan stav? A drugo, smatrate li da u ovom trenutku navale migranata na njima treba biti vojska”, pitao je Pavliček i dobio odgovor:

“Želim precizirati dio o SDSS-u. Jasno sam i definirano više puta rekao da je moj komentar o Pupovcu bio vezan uz određenu temu i njegov komentar, oko čega ne mijenjam mišljenje. Mi kao HDZ imamo politiku uključivosti. Osobno, kao bivši vojnik i dragovoljac, sam za koaliciju s nacionalnim manjinama. Što se granice tiče, tamo vojska nema što tražiti.”

Tabak: Jeste li dobili dublji uvid? Anušić: Saznao sam dovoljno
“Prije nego što ste prihvatili kandidaturu, jeste li dobili kakav dublji uvid i tko vam ga je iznio?”

“Dobio sam uvid, a razgovarao sam s državnim tajnicima i dužnosnicima koji su me informirali. Saznao sam dovoljno kako bih znao što su prve obaveze”, odgovorio je Igoru Tabaku kandidat za ministra obrane.

Lucić: Ministar ne radi sam. Anušić: Ne postoji škola za ministre
“Kad smo bili u Domovinskom ratu, mi “nekompetentni” smo se uključili i učili. Ministar ne radi sam”, kazao je general Lucić, a nadovezao se Anušić:

“Da postoji škola za ministre, upisao bih je. Funkcija ministra je politička funkcija. Struka se ovdje ne uzima u obzir jer ne postoji.”

Sačić: Razina vašeg obrazovanja je nelegitimna. Anušić: Obrazovanje ne čini čovjeka
“Izražavam osobno neslaganje s vašim prihvaćanjem ove dužnosti. Dapače, začuđen sam. Smatram da je vaša opća slika i razina vašeg općeg obrazovanja nelegitimna. Uvažavajući činjenicu da se u ova dva dana niste mogli informirati, što uopće mislite o uvođenju obaveznog vojnog roka, vojsci na granici, uvježbavanju pričuvnog sastava… To su teme koje nas zanimaju. Pješaštvo nam je u lošem stanju.”

Na Sačićeva pitanja odgovorio je Anušić:

“Moje obrazovanje išlo ovakvo. Napustio sam srednju školu sa 17 godina i otišao u rat. Kad sam se prvi put vratio s terena 1993., završio sam srednju školu pa da me takvi kao vi ne prozivaju. Nakon toga sam 1997. podigao na čekove kredit od 18.000 kuna, platio semestre na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i prije godinu dana dobio status “bakalara”. To je moje obrazovanje, a o vašem bih možda želio više čuti. Nije obrazovanje ono što čovjeka čini dobrim. To su njegove ljudske kvalitete. Ne sjećam se drugog pitanja.”

Sačić nije ostao dužan.

“O vašim intelektualnim kapacitetima govori dovoljno što se ne sjećate drugog pitanja. Ako on mene vrijeđa, mogu i ja njega.”

Predsjednik Vidović smirio je situaciju prije nego se Anušić ponovno oglasio:

“Sjećam se pitanja, ali sam htio da ga ponovi.”

Bauk: Jeste li spremni povući izjavu o Pupovcu? Anušić: I dan danas to mislim
“Što bi tek bilo da ste dolazili na Predsjedništvo kad ste i bez toga postali ministar… Nije nelegitimno postavljati i pitanja van onih koja se tiču obrane jer se ovdje radi i o imenovanju potpredsjednika Vlade. Moram se povući pola koraka unazad i reći da se vi ne uklapate u profil nekoga tko će bespogovorno ispunjavati želje premijera. I kad sam se ja povukao pola koraka unazad, vi biste trebali četiri zbog izjave da je gospodinu Pupovcu istekao rok trajanja. Bez njega ne biste dobili priliku biti imenovani pa me zanima jeste li spremni na takav uzmak? Drugo, možete li prognozirati hoće li u komunikaciji s predsjednikom biti dinamično kao s Banožićem ili će se uspostaviti suradnja? I treće, smatrate li da ostanak Barbarića na čelu HEP-a čini štetu, što ste već izjavili?”

Anušić je spremno odgovorio:

“Nitko bespogovorno ne sluša. Razgovaramo, raspravljamo i donosimo odluke zajednički. Na što bi ličilo da premijer ima apsolutnu mogućnost reći da moramo bespogovorno slušati i spuštati glavu? Nismo vučji čopor nego stranka. Što nisam prije slušao, a sad ću morati slušati? Imam pravo reći mišljenje, ali to neće biti pred kamerama, odborima ili saborskim zastupnicima. Pupovac… Rekao sam to tad iz razloga vezanima uz tadašnje okolnosti, a radi se o izjavama koji se tiču stradavanja policajaca u Borovom selu. I dan danas to mislim. Ako smo koalicijski partneri, onda moramo imati koordinirane izjave. Pupovac i SDSS su mi nakon dvije minute razgovora dali podršku. Kad govorimo o Milanoviću, poštovat ću Ustav. Što se Barbarića tiče, netko tko je na takvoj funkciji, ne bi si smio dopustiti probleme s gradnjom. To sam izjavio prije nego sam znao sve informacije, koje sam dobio nakon razgovora s premijerom.”

Komentari