Oporba u Srbiji osporava tvrdnje SNS-a o “aposlutnoj pobjedi” na izborima

Foto: Facebook

Vodeća oporbena koalicija na prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji osporila je u izbornoj noći nakon prijevremenih izbora u nedjelju “apsolutnu pobjedu” Srpske napredne stranke (SNS) koju je proglasio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, čije ime je nosila lista SNS-a.

Vučić je u nedjelju navečer, nekoliko sati nakon zatvaranja birališta, u izbornom stožeru objavio osvajanje apsolutne većine liste SNS na prijevremenim parlamentarnim izborima i prednost te stranke na izborima u Beogradu.

Nositelj liste proeuropske koalicije “Srbija protiv nasilja” Miroslav Aleksić izjavio da se u nedjelju svjedočilo “neviđenom izbornom nasilju”, ustvrdivši da je izdano 40.000 novih osobnih iskaznica za beogradske izbore, te da se glasače dovodilo u Beograd, a “sabirni centar” bila je “Štark Arena” u koju su organizirano dovedeni glasači iz BiH.

Promatračka misija Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) objavila je da, uz izlaznost od 59,1 posto građana s pravom glasa, lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” na temelju 95 posto obrađenih glasova, ima 46,9 posto, lista “Srbija protiv nasilja” 23,1 posto, lista “Ivica Dačić – premijer Srbije” 6,7 posto, lista koalicije NADA pet posto i lista “Mi – Glas iz naroda – dr. Branimir Nestorović” 4,6 posto.



Republičko izborno povjerenstvo (RIK) nije se oglasilo nakon zatvaranja birališta.

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je obveza tog državnog tijela da u ponedjeljak, nakon 20 sati, održi posebnu sjednicu, na kojoj će utvrditi preliminarne rezultate izbora za sva biračka mjesta koja budu obrađena u roku od 24 sata od zatvaranja birališta.

Komentari