OPREZ! Smrtonosna bakterija otkrivena u još jednom prehrambenom proizvodu: Hitno je opozvan

Ilustracija Foto: Pixabay

S tržišta je hitno opozvan još jedan prehrambeni proizvod zbog utvrđene opasne bakterije koja može dovesti i do smrti.

Državni inspektorat RH obavijestio je u petak potrošače o opozivu proizvoda Premium losos graved dimljeni, narezani, 100g, EAN kod 3859892 100100, proizvedeno 5. travnja, upotrijebiti do 15. svibnja ove godine, zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes.

“Proizvod nije u skladu s uredbom Komisije EU o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Proizvođač je BEK-pušnica d.o.o., Kaštel Novi, a na tržište stavlja SPAR Hrvatska”, izvijestili su danas iz Inspektorata.

U travnju je ista bakterija otkrivena u kajmaku porijeklom iz Austrije. Rizik je ozbiljan, istaknuli su tada iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, a sve je bilo otkriveno analizom uzoraka koje je obavio proizvođač.



Lani šest slučajeva
Zemlja prijave je Austrija, a kajmak je bio distribuiran na tržište Hrvatske. Proizvod vjerojatno više nije bio na našem tržištu u trenutku obavijesti, napominju u europskoj agenciji.

Prošle je godine pak bilo najmanje šest slučajeva hitnog povlačenja raznih prehrambenih proizvoda zbog kontaminacije tom bakterijom u Hrvatskoj. U pravilu su radilo o ribi (tuna i pastrva) te kobasicama (jeger i češnjovke).

Listeria monocytogenes potencijalno može biti vrlo opasna jer često izaziva infekciju središnjeg živčanog sustava. Ima posebnu sklonost invaziji moždanog tkiva (posebice moždanog debla) te ovojnica mozga.

Može dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), ali i smrti. Liječi se specifičnim antibioticima, a liječnici upozoravaju na visoku stopu smrtnosti. Bez obzira na terapiju, ukupna stopa smrtnosti kreće se između 20 i 30 posto, ističu infektolozi.

Komentari